Svet
10712 ogledov

Osem tisoč evrov globe, ker je namesto 'P' napisala 'p'

računalnik, roke, prenosnik, laptop Shutterstock
Bizarni razlogi za kaznovanje; poslej se visoko denarno kaznuje tudi napačna raba malih ali velikih črk?

Na Hrvaškem že nekaj časa vojno zoper male podjetnike - po pisanju tamkajšnjih medijev - vodi hrvaška davčna uprava. V javnost prihajajo vse bolj bizarne zgodbe o kaznovanju.

Že pred časom so hrvaški mediji poročali o peku, ki je zaradi izpuščene črke v oznaki poslovnega prostora in višku v blagajni v znesku 85 kun (dobrih 11 evrov), plačal kazen v višini kar 60 tisoč kun (slabih osem tisoč evrov).

slovenija 16.08.13. redar, maribor, foto: nino verdnik Slovenija Postopek zoper redarje, ker niso pisali kazni

Zdaj so na portalu Index.hr prejeli dokument, odločitev davčne uprave, iz katere izhaja, da se obrtnici izreče kazen v višini 10 tisoč kun (dobrih 1.300 evrov), ker nima pravilno označenega poslovnega prostora na računu.

V obrazložitvi svoje odločitve so obrtnici, ki se ukvarja s trgovino, na davčni upravi zapisali, da je "... na navedenem računu ... z dne 10. 11. 2017 v znesku 30,00 kun oznaka poslovnega prostora "P1", medtem ko je na Ministrstvu za finance na istem naslovu prijavljen prostor z oznako "p1", iz česar izhaja, da poslovni prostor oznake "P1" ni prijavljen Ministrstvu za finance in Davčni upravi."

Davčna uprava je torej zato, ker je na računu označena velika črka namesto male, kot jo imajo oni v svoji bazi, zaključila, da prostor ni prijavljen in se odločila lastnico obrti denarno kazovati. Lastnica ima sicer ustrezno prijavljeno dejavnost, na računu je prišlo do napake.

Portal Index.hr izpostavlja, da je vsem jasno, da takšne brutalne kazni za banalne napake, ki jih označujejo za prekšrke, za mnoge pomenijo dobesedno prekinitev dela. "Vprašanje je, koliko podjetij je Davčna uprava na ta način že ugasnila," se vprašajo na omenjenem portalu.

Tudi sami ne znajo pisati

A novinarji indexa so ugotovili, da davčna uprava, ki kaznuje zaradi napačne velike začetnice tudi sama ne zna pisati. Davčna uprava so namreč v prekrškovni odločbi zapisali kot Davčna Uprava, kar je napačno. 

"Nepismeni paraziti, ki so obrtnici vzeli 10 tisoč kun, ne znajo napisati lastnega imena na službeni prekrškovni odločbi," so zapisali novinarji indexa.

policija Poostreno Slovenija Vozniku 800 evrov kazni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • alen04 14:30 05.december 2017.

    Boli me đoli za golazen!!!!

  • dchello 12:38 05.december 2017.

    BB, šut pa ven, pa mami naj pride na govorilne!

  • stanci 12:32 05.december 2017.

    Tudi pri nas se davkarija podobno obnaša. Imam izkušnje. Tako so delali v nekdanji skupni državi. Pa še zakon jih ščiti, tako da nič ne moreš. Če ugovarjaš, ti pa reče; pa dol zapri! Kot da niso odvisni od tvojih davkov.