Svet
4470 ogledov

Burni odnosi med Ursulo von der Leyen in Emmanuelom Macronom

Ursula von der Leyen in Emmanuel Macron Profimedia
Njun skupni obisk Kitajske je dvignil veliko prahu, saj želita pokazati enotno evropsko fronto, medtem ko oba predstavljata različne interese.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, se ta teden odpravlja na Kitajsko, kjer bo potrebovala dodatni prostor za vso breme, ki ga nosi s seboj: različne poglede 27 držav, ki jih zastopa, nenehni pritisk iz ozadja s strani ZDA ter francoskega predsednika, ki potuje z njo, vendar ni popolnoma povezan z njo.

Rezultat bo občutljiv diplomatski ples, ko bosta von der Leyen in Emmanuel Macron, kljub različnim načrtom, poskušala predstaviti enotni evropski obraz.

Kot so dejali uradniki, ima von der Leyen povsem drugačen program kot pa francoski predsednik, ki bo obiskal regionalne dele Kitajske in s seboj pripeljal ogromno delegacijo poslovnih voditeljev, piše Politico. Tako se bosta voditelja srečala le enkrat in to na tristranskem pogovoru s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v četrtek. Von der Leyen načrtuje tudi osebno srečanje s kitajskim premierjem Li Qiangom ter sestanek z gospodarsko zbornico EU, ki je pozvala EU naj zaostri svoj pristop do kitajskega državnega gospodarskega modela.

Xi Jinping in Vladimir Putin | Avtor: Profimedia Profimedia
Kitajska se je hitro povzpela na dnevni red EU, in čeprav je bil do sedaj Bruselj pripravljen to temo pustiti v ozadju, sedaj temu ni več tako.

Več dejanj je vplivalo na to, da je Kitajska postala osrednja tema pogovora. Retorika Pekinga se hitro zaostruje, prav tako vzpostavlja gospodarske povračilne ukrepe proti članicam EU, a najbolj skrb vzbujajoč dejavnik je, da se bo Kitajska morda segrela za Rusijo in pomagala Moskvi v vojni. Nedvomno čaka Ursulo von der Leyen nemogoča naloga.

Številni obrazi EU

Ko gre za Kitajsko, ima množica voditeljev drugačno mnenje, ki jih mora von der Leyen upoštevati. Dobro se zaveda tudi pritiskov iz Washingtona, kjer je ameriški predsednik Joe Biden prejšnji mesec na sestanku zagovarjal strožji odnos do Kitajske in pozval Bruselj, naj podpre Washington. Sporočilo med vrsticami je jasno: Evropa ne bi smela delati enakih napak kot jih je storila z Rusijo, saj bi morala biti gospodarsko neodvisna od države, ki napeljuje na vojno.

Seveda zadeve v Bruslju niso tako preproste, kakor se zdi na prvi pogled. Mnenje držav članic EU glede Kitajske je mešano. V državah, kot je Litva, je Kitajska zaradi diplomatskega spora močno zmanjšala trgovino. Druge države, kot so Nemčija, Francija in Španija, bolj previdno postopajo pri začetku gospodarske vojne s Kitajsko, saj se zavedajo svojih poslovnih povezav z drugim največjim gospodarstvom na svetu.

Enoten nastop

Njena odločitev, da se bo pridružila Macronovemu državniškemu obisku, je dvignila precej prahu. Sprva so se načrti ustvarjali skupaj, nato pa je Macron ob koncu vrha voditeljev EU marca sam napovedal potovanje Ursule von der Leyen, s čimer ji je ukradel vso pozornost. Macronova vzhičenost, da se von der Leyen pridruži na potovanju, je le še en dodaten pokazatelj, da ji podpora vztrajno raste. Kljub temu je v tem močno političnem svetu Bruslja njena vključitev v to tedensko potovanje znak spreminjajočih se in zanimivih zavezništev.

Ursula von der Leyen in Emmanuel Macron | Avtor: Profimedia Profimedia
To potovanje bi lahko bil odločilen trenutek zanjo. Ker potuje z Macronom, ni dvoma, da Francija ne bo podprla njenega sporočila. V svojem govoru prejšnji teden je Von der Leyen ponudila svojo različico primera EU, kjer je želela izraziti svoje strinjanje z vsemi nasprotujočimi mnenji. Zatrdila je, da mora biti EU drznejša do Kitajske, in pozvala Peking k eskalacijskim dejanjem. Poleg tega je poudarila tudi potrebo po odpravljanju tveganja in ne ločevanju, s čimer je jasno povedala, da Evropa še vedno potrebuje in želi poslovati s Kitajsko. 

Donald Trump Svet Trump: "Če bi bil jaz predsednik, Rusija ne bi napadla Ukrajine" Donald Trump na sodišču Svet Trump na sodišču storil nekaj, česar niso pričakovali
Komentarjev 27
  • jezero 06:49 07.april 2023.

    Amerika si želi vojno med Kitajsko in Tajvanom. Da bi se še Kitajska izčrpavala! Ampak Kitajec je že dejal, da se Kitajska ne bo borila na Kitajskem ampak na ameriških tleh.

  • kapibara1 09:12 06.april 2023.

    A ni de lajnova PREmlada za makrona ??

  • janči 18:26 05.april 2023.

    Se sploh ne bi čudil, če ju Xi niti ne bi sprejel. Saj ju nima za kaj. Najprej se norčujeta in mu grozita, zdaj pa klečeplazita pred njim. Jaz bi jima že dal vetra.