Svet
3804 ogledov

Voznik brskal po telefonu, ko je trčil v avto

nesreča Hrvaška Brinje tovornjak avtomobil
1/2
Dino Stanin/PIXSELL
Preiskava tragične nesreče, v kateri je ponedeljek umrl 11-letni deček, je pokazala, da je voznik tovornjaka v trenutku trka brskal po telefonu.

Na hrvaški avtocesti A1 se je v ponedeljek popoldne zgodila huda prometna nesreča. V trčenju osebnega avtomobila in tovornjaka je umrl 11-letni deček, 3-letni otrok in 40-letna ženska sta lažje poškodovana, 37-letni moški je huje poškodovan. 

Avtomobil poljske registracije je bil za zdaj še iz nepojasnjenega razloga zaustavljen na skrajnem desnem pasu vozišča. Neuradno – navaja portal 24sata.hr – sumijo, da je prišlo do okvare elektronike v vozilu. 

Tovornjak pred trčenjem ni zaviral niti se avtomobilu ni poskušal izogniti. Po trčenju je tovornjak pred seboj potiskal vozilo še več kot 150 metrov. Dele avtomobila in osebnih predmetov je razmetalo po vozišču. 

Nesreča | Avtor: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Strokovnjak za promet Goran Husinec je za 24sata dejal, da je »tempomat odlična stvar, ki olajša delo voznikom, a to še ne pomeni, da voznikom ni več treba biti pozoren na dogajanje na cesti«. Kot je dejal, vozniki pogosto postanejo preveč sproščeni in med vožnjo pošiljajo sporočila in podobno, kar privede lahko do nesreč, kot je bila ta.

Opozoril je tudi na pomanjkanje profesionalnih voznikov tovornjakov. "Pri nas pogosto vozijo ljudje, ki so se prekvalificirali ali jim je vožnja posel za zraven. To so električarji, natakarji ali zidarji, ki vidijo boljšo priložnost za zaslužek in začnejo voziti. Šolani vozniki morajo opraviti tri leta šolanja, skozi kater opravijo izpite za kategorije. Na žalost je dovoljena tudi prekvalifikacija, zato pa imamo zdaj to, kar imamo," je bil kritičen Husinec. Po njegovem bi bilo treba več vlagati tudi v izobraževanje voznikov, ne le v vpeljavo novih tehnologij v vozila.

nesreča Hrvaška Brinje tovornjak avtomobil Tragično Svet Huda nesreča: Po cesti leteli deli avtomobila, umrl otrok

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • LukaMB 19:08 09.september 2021.

    Brskal po telefonu? V čuzo za 25 let.

  • hpet 14:05 09.september 2021.

    Zelo pomembno je, da se ob okvari vozila VSI potniki iz vozila čim prej umaknejo na drugo stran ograje. NE sedet v avtu in čakat pomoč - videno ne vem kolikokrat. Prvo poskrbi za svojo varnost sam, ker nikoli ne ...prikaži več veš kje imajo glavo oz. oči drugi udeleženci.

  • jakec1575 13:33 09.september 2021.

    Kje so danes tisti komentatorji, ki so obtozevali oceta tega otroka? Otrok je umrl za en tiktok, en tvit, eno fb objavo. Voziti tovornjak je imeti v roka nabito puško. Zal se vecina voznikov tovornih vozil tega ne zaveda. Ne ...prikaži več vozis 2 toni ampak 10, 20 30 tonsko zver.