Svet
4417 ogledov

Poglejte ta vratolomen podvig, padel svetovni rekord

Jaan Roose YouTube Jaan Roose v Katarju.
Posnetek prikazuje izjemno nevaren sprehod na znani lokaciji.

Estonec Jaan Roose je že večkrat vzbudil pozornost svetovne javnosti. Znan je po svojih sprehodih po žici, ki jemljejo dih opazovalcem.

Nedavno se je Roose, čigar glavni pokrovitelj je Red Bull, odpravil v katarski Lusail in tam izvedel svoj najnovejši presežek.

Podrl je svetovni rekord v hoji po osvetljenem "sparklinu" v urbanem okolju. Na z LED svetili osvetljeni 2,5 centimetra debeli  žici, ki je bila napeljana med stolpoma lusailskih nebotičnikov, ki tvorita obliko polmeseca, je Roose prehodil 150 metrov dolgo pot na višini 195 metrov od tal.

Roose je podvig moral izvesti tekom noči, pri tem ga je oviral precej močan veter. Pot je končal v času, ko je nad katarskmi peščinami začelo vzhajati sonce.

"To je bila moja najtežja hoja doslej. Spremenljivi pogoji vetra in vročine so me prisilili v prilagajanje, LED svetila pa so žici dala drugačno dinamiko. Bilo je kot vožnja z rolko na velikem drevesnem steblu," je po koncu izkušnje dejal Roose.

Estonec je v preteklosti že opravil nekaj vratolomnih sprehodov. Hodil je med pečinama slovitih kamnitih osamelcev Bozzhyra v Kazahstanu, kjer je na petdesetih stopinjah Celzija prehodil 500 metrov, pri tem pa bil 200 metrov nad tlemi. Leta 2021 se je sprehodil tudi med nebotičnikoma v Sarajevu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 11:22 02.avgust 2023.

    Če je tak frajer, pa naj gre brez varovanja!!!