Svet
16664 ogledov

Vreme podivjalo: šolarji doma, drevesa padajo, promet stoji!

nevihta poplave Nemčija Epa
Po Evropi velike težave povzročata močan veter in deževje.

V Nemčiji je vihar Ylenia močno posegel v vsakdanje življenje. Težave so se pojavile predvsem v prometu, zaradi rizičnih razmer so omejene vsakdanje aktivnosti. 

Šolarji v številnih okrajih najbolj prizadete zvezne dežele  Spodnje Saške so morali ostati doma. Po državih avtocestah so nastali zastoji zaradi tovornjakov, ki ob močnem vetru ne morejo nadaljevati poti. V številnih pokrajinah se je ustavil tudi železniški promet.

Policisti in gasilci so v četrtek dopoldne izvedli na stotine različnih intervencij. Veliko težav povzročajo padla ali zlomljena drevesa. V Wilhelmshavnu sta drevesi padli na dve hiši, na srečo so jo vsi stanovalci odnesli brez poškodb. Kar 25 metrov visoka jelka je ogrožala tudi šolo v omenjenem mestu, posredovati so morali gasilci.

V Berlinu so ponoči razglasili izredno stanje, saj je bilo intervencij toliko, da jih niso mogli več obravnavati po vrsti, ampak je bilo treba narediti prioritetno listo. Po zatišju v zgodnjem jutru je okrog 6. ure spet začelo močno pihati. 

Jesensko vreme Slovenija Takšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh

S podobnimi težavami kot v Nemčiji se spopadajo tudi v Veliki Britaniji, na udaru sta predvsem Severna Irska in Škotska. Tam je udrihal vihar Dudley, ki je prevračal tovornjake in zakrivil številne izpade električnega toka.

Na Škotskem so že v sredo ustavili ves železniški promet, mnoge linije mirujejo tudi v četrtek. Zelo prizadet je tudi severovzhodni del Anglije, posebej pokrajine Cumbria, Yorkshire in Lancashire.

Medtem ko odstranjujejo posledice viharja Dudley, se Britanci že pripravljajo na novo ujmo. Tej so meteorologi dali ime Eunice, prinaša pa vetrove, ki pihajo z več kot 120 kilometri na uro.

Oblasti so že izdale opozorilo pred prihajajočo nevihto, to bo veljalo vse do 21. ure po lokalnem času. Svarijo pred motnjami v transportu in električnem omrežju, navedli so tudi, da bi ob močnem vetru lahko bila ogrožena življenja.

Komentarjev 1