Svet
1840 ogledov

Vreme: Vročinski rekordi so tu

Vročina Profimedias
Letošnje vreme je res polno presenečenj.

Latviji je poletno vreme te dni prineslo vremenske rekorde. V državi so danes ob jasnem in sončnem vremenu namerili od 28 do 31 stopinj Celzija. V pristanišču Ventspils celo 31,7 stopinje Celzija, kar je največ, kar so kadarkoli namerili v Latviji na dan 6. junij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dosedanja rekordna vrednost je bila 30,9 stopinje Celzija, živo srebro se je tako visoko povzpelo davnega leta 1885.

Že v sredo so v obalnem mestu Pavilosta namerili dnevno rekordno temperaturo, ki je bila 30,5 stopinje Celzija. Po napovedih vremenoslovcev naj bi se vročinski val v Latviji nadaljeval tudi prihodnje dni.

Kaj pa pri nas?

Jutri bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. "Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 24 do 29 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

Za vikend sončno z nevihtami V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, v soboto popoldne bodo predvsem v severni Sloveniji možne krajevne plohe ali nevihte.

Od sredine prihodnjega tedna je razvoj vremena negotov. "Od nedelje do torka bo povečini sončno, verjetnost za popoldanske nevihte bo dokaj majhna," napovedujejo pri Arsu. "Vroče bo, v začetku novega tedna bodo najvišje dnevne temperature bodo nad 30 °C. Od sredine tedna naj bi bilo vreme nekoliko hladnejše in tudi bolj spremenljivo."

Slovenija Posnetki razdejanja, ki ga je na vzhodu države povzročilo včerajšnje neurje

Do sredine junija spremembe ni pričakovati

"Živimo v času globalnega segrevanja in ekstremi v eno in drugo smer bodo vedno bolj hitri in pogosti," hiter prehod iz nizkih temperatur v poletne medtem razlagajo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved in spremembe vremena ne vidijo vsaj do sredine junija. "Še kar nekaj časa bo tako. Britance bo občasno namakalo in tam bo naslednjih deset dni relativno hladno, s temperaturami čez dan le okoli 20 stopinj Celzija."

Na vreme pri nas bo po napovedih portala vsaj do sredine junija vplival afriški anticiklon. "Kdaj bo tale Afričan klonil proti atlatnskim zračnim masam," se sprašujejo pri Ciklon.si. "Zaenkrat bo še kar nekaj časa nad nami. Skupinski izračuni kažejo, da bi se to lahko zgodilo sredi junija. Prvi poskus v soboto z vremensko fronto, ki bo potovala severno od Alp bo neuspešen, saj ga bo anticiklon zlahka odbil, nastalo bo le nekaj neviht. V nedeljo pa se bo ciklonsko območje nad zahodnim delom Sredozemlja spustilo najnižje in iznad Sahare bo prišel še bolj vroč zrak. Med ponedeljkom in sredo bi lahko marsikje živosrebrni termometer pokazal do 35 stopinj Celzija ob južnem vetru."

Hrvaška obala Počitnice Svet Vreme: Razširjena napoved za poletje na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.