Svet
15 ogledov

Vsak dan šest do desettisoč smrti

somalija
1/17
Reuters
Krizno srečanje FAO zaradi lakote in hude suše v Somaliji in drugih državah Afriškega roga. ZN bodo pomoč na ogrožena območja začeli dobavljati takoj.

Organizacija Združenih narodov (ZN) za hrano in kmetijstvo (FAO) je na pobudo Francije v Rimu sklicala krizno srečanje zaradi hude suše in lakote v Somaliji. Sicer zaradi suše na območju Afriškega roga trpi več kot 12 milijonov ljudi.

Možnost za rešitev krize obstaja

Francoski kmetijski minister Bruno le Maitre je pozval k nujni "implementaciji načrta ukrepov proti nestanovitnosti cen živil in razvoja kmetijstva, ki so ga sprejeli kmetijski ministri držav skupine G20 23. junija v Parizu".

Svetovna banka je obljubila 345 milijonov evrov pomoči predvsem v obliki dolgoročnih projektov za pomoč živinorejcem, približno devet milijonov pa v obliki takojšnje pomoči. ZN so sicer že prejeli približno 700 milijonov evrov za pomoč državam Afriškega roga, vendar bi za sanacijo posledic suše do konca leta potrebovali še najmanj toliko. Pomoč bo program ZN za hrano (WFP) na ogrožena območja začel dobavljati takoj.

Vsakodnevno umirajo tisoči

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da več kot polovica Somalcev potrebuje nujno pomoč. Zaradi lakote dnevno umre šest do 10 tisoč ljudi, na jugu države je podhranjenih pol milijona otrok. Tam dostavo pomoči preprečujejo uporniki, povezani s teroristično mrežo Al Kaida. Medtem milica Al Šabab zanika lakoto, češ da gre za propagando.

Od začetka leta je zaradi lakote več kot 50 tisoč Somalcev pobegnilo v sosednjo Etiopijo, medtem ko jih v taborišče Dadaab v Keniji vsak dan pride kakih 1.400 novih. Tam v nevzdržnih razmerah živi že okoli 360 tisoč ljudi oziroma štirikrat več od kapacitete taborišča.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.