Svet
6409 ogledov

Vsako tretje stanovanje prazno, cene pa narasle za 20 odstotkov

Skopje Profimedia Pogled na Skopje.
Strokovnjaki smatrajo, da gre za nerealen dvig.

Cene stanovanj v Severni Makedoniji so v zadnjem kvartalu leta 2022 zrasle za 20,6 odstotka, navaja tamkajšnja Narodna banka.

V državi vsako leto zgradijo okrog 5000 novih stanovanj, prisoten je trend izseljevanja, toda cene nepremičnin se nerazumljivo vzpenjajo. Gre za nerealen dvig, opozarjajo strokovnjaki.

"Trenutne cene niso odraz podražitve materiala ali dela. Plače so se minimalno povišale, toda skoka cen nikakor ne moremo povezati s tem," je dejal Nikola Velkovski iz makedonske gospodarske zbornice.

"Glavni akter pri gradnji stanovanj niso gradbena podjetja ali povpraševanje, ampak investitorji. Njihov glavni motiv pa je dobiček," je dodal Velkovski.

Po podatkih Državnega zavoda za statistiko je bilo v Severni Makedoniji v letu 2021 zgrajenih 5959 stanovanj.

Po popisu iz leta 2021 je bilo v Severni Makedoniji 839.174 stanovanj, od tega jih je bilo kar 307.187 praznih. Daleč največ praznih stanovanj je bilo v Skopju, skoraj 60.000.

Interesa ni, dvig cen letos ustavljen

Skopje | Avtor: Profimedia Pogled na Skopje. Profimedia

Ob visoki inflaciji mnogi vlaganje na nepremičninski trg vidijo kot lepo priložnost za zaslužek, je dejala Lidija Smiljkova iz nepremičninske agencije Astoria.

V Skopju je bil v preteklih mesecih velik naval na stanovanja, posebej tista v bližini centra. Za kvadratni meter je treba plačati tudi do 2500 evrov.

"Cene so dolgo naraščale, zdaj stagnirajo. Visoke cene so namreč že začele vplivati na povpraševanje. Za najdražja stanovanja zdaj praktično ni interesa," je za Radio Slobodna Evropa dejala Smiljkova.

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 11:35 21.marec 2023.

    Ma boli me kita za Makedonijo,a smo mi del nje?!!!

Sorodne novice