Slovenija
9939 ogledov

Minister udaril po mizi in napovedal ukrepe: "Trg je podivjal!"

stanovanja Saša Despot
Minister napovedal serijo regijskih obiskov ter sporočil, da analize kažejo, da urgentno primanjkuje 10.000–16.000 stanovanj.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je danes v izjavi za medije poudaril, da po raziskavah urgentno primanjkuje 10.000–16.000 stanovanj. "Raziskav je več. Stanovanjski sklad izvaja redno anketo. Prišli so do 10.000 urgentnih stanovanj. Nekatere raziskave pa kažejo celo 16.000 stanovanj, ta trenutek. Je pa tako: podatkov je premalo, pogostokrat sicer povem, da je tudi to eno tistih področjih, ki ga moramo nasloviti, da bomo lahko politike še bolje zastavili," je na druženju z novinarji poudaril Maljevac.

"To področje je že 30 let zapostavljeno. Trg je podivjal. Mladi plačujejo oderuške najemnine! Stanovanja niso ne cenovno ne lokacijsko dostopna," je izpostavil in napovedal serijo regijskih obiskov s strani ministrstva za solidarno prihodnost. "Obiskali bomo vse stanovanjske sklade, istočasno se bomo sestali z župani oz. občinami ter preverili na terenu, kakšna je situacija, kateri so potrebni koraki, ki jih moramo narediti. Z obiski začnemo že jutri. Najprej gremo v Ajdovščino in Novo Gorico. Sledi še Kranj, Maribor, Novo mesto, Murska Sobota, Koper, Celje, Slovenske konjice, Ljubljana, Trbovlje, Zagorje in Hrastnik. V vseh teh krajih bomo poleg tega izvedli tudi javno prireditev "Minister posluša", ker ni pomembno slišati le uradnike, ampak tudi ljudi iz teh krajev. Po zaključku tega kroga nameravamo organizirati večji dogodek, skupaj z vsemi skladi in predstavniki občin, kjer bomo skupaj začrtali pot naprej," je še napovedal minister. "Ključno za pomemben premik naprej je skupno oblikovanje načrta. Ta bo po zaključku obiskov tudi predstavljen," je dodal Maljevac. 

Ključi za hišo Neverjetne številke Slovenija Minister predstavil analizo: Toliko stanovanj primanjkuje Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Slovenija Mesec: "Danes je poseben dan"

Stanovanjska problematika je ena najbolj perečih tem v Sloveniji v zadnjih desetih letih. Tega se minister Maljevac dobro zaveda. "Sredstev za stanovanjsko politiko tako rekoč ni bilo. V zadnjih desetih letih je bilo s strani države vloženih 20 milijonov evrov, ta vlada pa se je zavezala, da bo redno zagotavljala proračunska javna sredstva in vzpostavila sistem gradnje stanovanj, ki se bo po letu 2026 financiral iz javnih sredstev. Sredstev je premalo in naša naloga je, da jih povečamo," je še enkrat poudaril minister.

Luka Mesec Pod streho Tako bi nam Mesec zagotovil stanovanja po dostopni ceni stanovanjska soseska Novo Brdo Slovenija Pod streho Novi načrti sklada, ta stanovanja bodo povsem drugačna
Komentarjev 42
  • jakec42 08:55 25.februar 2023.

    Po takem uvozu migrantov ,ne bo nikoli dovolj stanovanj!

  • robi2107 02:11 24.februar 2023.

    Najemnine so zgolj odraz cen ceglov. Če nekdo investira v cegle 150 k€ in hoče, da se mu naložba vsaj približno povrne v 20 letih, kar je povprečni bto donos 5%, si lahko vsakdo sam izračuna, da bi najemnina znašala ...prikaži več 625€. S tem, da to še zdaleč ni denar v žep. Je treba upoštevati še davke (pri 22.5% je to 140€) in vzdrževanje. Je potem ta najemnina še tako astronomska z vidika najemodajalca? Mar bi dal denar v kakšne usrane sklade in je stvar rešena. Cheap housing naj pa kar država ponuja.

  • sandi76 21:18 23.februar 2023.

    Zdaj pa bo. Če je minister udaril po mizi, potem pa bo. Rešeno. Vse . Nič bat. Rešitev prihaja. Je povedal. Lahko se naslonimo nazaj in čakamo, vse bo rešeno. Japajade.