Svet
3571 ogledov

Vse resnejša opozorila Nemčije pred vojno z Rusijo

Vojaki Saša Despot
Nemški obrambni minister ponavlja svoja opozorila in poziva k pripravam.

Boris Pistorius, obrambni minister Nemčije, ki je svojo državo od imenovanja na ministrski stolček pogosto pozival k pripravam na vojno, je ponovil svoja opozorila in dodal, da bi Putin lahko napadel v roku osmih let. Pistorius je ob nagovoru nabornikov na nemški vojaški akademiji v Hamburgu, pri čemer je jasno povedal, da nagovarja širšo družbo, dejal: "Smo resno pripravljeni braniti to državo? In kdo smo ta 'mi'? Potekati mora razprava!" 

Izpostavil je še, da mir in svoboda, ki ju večina Evrope uživa že desetletja, "nista več nesporni" ter da se Nemčija "sooča z močnimi in aktivnimi varnostnimi izzivi".

Ta teden je Pistorius dejal, da razmišlja o tem, da bi nenemškim državljanom dovolil pridružitev vojski v želji po povečanju števila vojakov s 181.000 na 203.000 do leta 2031. Govori se, da bi bili udeleženci nagrajeni s potnim listom; tako kot v ameriški vojski, kjer tujci prejmejo državljanstvo v zameno za služenje. Nemški vojski namreč kronično primanjkuje delovne sile in za ohranitev sedanjega števila je vsako leto potrebnih 20.000 novih nabornikov. 

Prestolnice po vsej celini razpravljajo o tem, ali so njihove vojske sposobne sodobnega vojskovanja in o grožnjah, ki jih predstavljajo države, kot je Rusija. Na Švedskem, Norveškem, Finskem in v baltskih državah že potekajo priprave na morebitni ruski napad. 

Volodimir Zelenski Slovenija Slovenija Zelenski za rojstni dan na telefonu s slovensko predsednico Hrvaška vojska predlog na mizi Svet Država uvaja obvezni vojaški rok? Trajal naj bi en mesec

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 57
  • peter25 12:05 27.januar 2024.

    Glede vojne v Ukrajini Rusi preprosto cakajo, da Ukrajinci prestopijo na njihovo stran. V zadnjih 100 letih se je to zgodilo 2x. V drzavljanski vojni v Sovjetski Zvezi. Takoj, ko je zahodu zmanjkalo sredstev so zamenjali strani. Drugic je bilo ...prikaži več v bitki za Stalingrad. Tudi tedaj so ukrajinske divizije zamenjale strani. Zahodnji del Evrope je vojasko nesposoben. Hkrati prevec arogaten, da to prizna. Najbolje za Evropo, ko ni vojno in se vsi posvetiju poslu.

  • peter25 11:56 27.januar 2024.

    Vojne ne prinasajo nicesar. Pojdite v bivso Jugo. Prebivalci, ki so zbezali iz vojnih podrocij se v vecini nikoli niso vrnili. Zaprli so sole, trgovske centre, javni prevoz, bolnice...prej mesta danes vztraja le par starcev. Isto se bo zgodilo v ...prikaži več Ukrajini. ce mislite, da se bo v Zahodni vojni proti Rusiji borili zahodnjaki potem se krepko motite. Za to so Slovani, Madzari, Romuni...

  • Idioti 11:17 27.januar 2024.

    Ja nazadnje so Nemci napadli sami sebe , a ne da res , tko da ni problema , če Rus to ne bo naredil ! Teli Švabe so zgleda pozabili , kako so jih zradiral in da Nemčija nikoli več ...prikaži več ne bi bila Nemčija če do tega pride . Tko da se nimajo zakaj sekirat , ker jih ne bo !