Svet
539 ogledov

Vse glasnejša opozorila in kritike

Cepivo za covid-19 Epa Cepljenje proti covidu-19.
Zaskrbljenost zaradi neenakosti pri dostopu do cepiv proti covidu-19 je čedalje večja.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes na virtualnem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice opozoril pred neenakostjo pri dostopu do cepiv proti covidu-19. Podobno skrb pa sta danes izrazila še generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Guterres je bil kritičen do širjenja napačnih informacij o novem koronavirusu in globalni neenakosti pri dostopu do cepiv proti covidu-19. Izpostavil je, da je pandemija poglobila številne delitve v svetu. Opozoril je tudi na države, ki pandemijo covida-19 izkoriščajo kot izgovor za utišanje drugačnih mnenj, kritike in omejevanje medijev. Prepričan je, da oblasti v več državah uporabljajo omejitve, s katerimi naj bi zajezili širjenje pandemije, za slabitev političnega nasprotovanja.

Cepivo covid | Avtor: Profimedia Profimedia

Samo denar ne more cepiti ljudi

Podobno stališče glede cepiv ima tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je danes v Berlinu kritiziral bogate države, da spodkopavajo pobudo Covax, ko poskušajo zagotoviti cepiva proti covidu-19 samo za lastne prebivalce. Ob tem je poudaril, da samo denar ne more cepiti ljudi. Opozoril je, da lahko države, ki zaostajajo v cepljenju proti covid-19, postanejo gojišče novih različic virusa.

Ne da bi države poimensko navedel, je še dejal, da so se nekatere bogate države neposredno obrnile na proizvajalce cepiv za sklenitev pogodb, s tem pa se je zmanjšala količina cepiv proti covidu-19 v okviru pobude Covax.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier pa je menil, da je razdeljevanje cepiv, testov in zdravil med pandemijo lakmusov test globalne solidarnosti.

Cepljenje proti covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Cepljenje: Zdravniki naj poiščejo ljudi, tako bo ta teden

V Gazi cepijo tudi s Sputnikom

Medtem so danes po zapletih pri dobavi v Gazi začeli cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. V prvi fazi, ki bo predvidoma trajala tri tedne, nameravajo cepiti 11.000 ljudi. Prednost imajo zdravstveni delavci, starejši in rizični bolniki, so navedle palestinske oblasti.

Kampanjo cepljenja so danes uradno zagnali tudi v Avstraliji, kjer pa so začetek pospremili tudi glasni nasprotniki cepljenja. Ta teden bodo predvidoma razdelili 60.000 odmerkov cepiva.

Kljub okrepljenem cepljenju proti covidu-19 pa se verjetno še ne bomo kmalu vrnili v normalno življenje. Zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Joeja Bidna Anthony Fauci je menil, da bo potrebno zaščitne maske zaradi novega koronavirusa nositi še v letu 2022, čeprav naj bi se razmere do konca leta bistveno normalizirale.

Italija koronavirus covid-19 | Avtor: Epa Epa

Podaljšali stroge ukrepe

V Italiji so medtem zaradi naraščajočega števila novih okužb z virusom sars-cov-2 za dober mesec dni podaljšali prepoved prehajanja med deželami. V Nemčiji, kjer večino ukrepov za zajezitev pandemije ostaja v veljavi, pa so se danes v šole vrnili učenci iz desetih zveznih držav.

Strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa ostajajo v veljavi tudi na Češkem, kjer pa je ustavno sodišče retroaktivno za neustavne označilo nekatere vladne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Gre za zaprtje trgovin med 28. januarjem in 14. februarjem, saj ukrep ni bil primerno utemeljen. V enakem obdobju so namreč lahko še naprej delovale cvetličarne in trgovine z orožjem. Sodišče je pomanjkljivosti očitalo tudi pri dolgem seznamu izjem.

Madžarski parlament pa je z dvotretjinsko večino glasov ponovno podaljšal izredne razmere. Za je glasovalo 133 poslancev, 55 jih je bilo proti. Opozicija podaljšanju izrednih razmer za naslednjih 90 dni nasprotuje, ker meni, da vlada pod vodstvom Viktorja Orbana izredne razmere izkorišča za okrepitev svoje oblasti.

Orban na drugi strani podaljšanje izrednih razmer utemeljuje s tem, da ni nadaljnjega izboljšanja razmer v drugem valu epidemije, hkrati bi lahko nove, nevarnejše različice novega virusa ponovno povzročile porast števila novih okužb.

ulica ljudje covid-19 koronavirus COVID-19 V SLO Zdravje Takšno je stanje v vaši regiji, ena celo v rdeči fazi

Velika Britanija napovedala, kdaj bo konec omejitev

Boris Johnson | Avtor: Profimedia Profimedia
Iz Velike Britanije medtem prihajajo optimistične napovedi. Britanska vlada, ki je pristojna za ukrepe v Angliji, je napovedala, da namerava do 21. junija odpraviti vse omejitve, ki so povezane z zajezitvijo pandemije covida-19.

Britanski ministrski predsednik Boris Johnson je v britanskem parlamentu napovedal, da nameravajo protikoronske ukrepe odpravljali postopoma v razmiku petih tednov. Pogoji za odpravo omejitev so pozitiven trend zmanjšanja števila novih okužb, nadaljevaje cepljenja proti covidu-19 ter brez pojavov novih različic novega koronavirusa.

Ob tem je Johnson opozoril, da ključnega pomena ni predvidena časovnica, ampak so to epidemiološki podatki. Dodal je, da bo odprava ukrepov previdna, a nepreklicna.

V Veliki Britaniji v zadnjih tednih beležijo strm upad števila novih okužb. Hkrati so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepili več kot 17,5 milijona ljudi.

Cepljenje proti covid-19 Cepljenje Zdravje Cepljenje: Zakaj se po drugi dozi počutimo slabše, kot po prvi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.