Svet
4652 ogledov

"Vse je izginilo. Česa takšnega še nisem videl."

Orkan Irma
1/5
Epa
Takšno opustošenje je za seboj pustil orkan Irma.

Richard Branson, britanski multimilijarder in lastnik Virgina, je pustošnje Irme prebil na otoku Necker v kleti svoje hiše.

Pred prihodom Irme so prebivalce na otoku mirili, češ da so vse zgradbe na otoku kakovostno grajene in da bodo kos divjanju orkana. Očitno niso računali, da jih bo prizadel eden najmočnejših orkanov vseh časov.

Richard Branson je divjanje Irme prebil v kleti svoje hiše na otoku Necker. Ko je odšel na plano, je videl, da je na otoku praktično vse uničeno. "Še vedno ocenjujemo škodo, vendar hiše in drevesa so izginili. Ko sem zapustil klet, sem imel kaj videti. Vrata od kopalnice in spalnice sem našel deset metrov naprej, strehe na stavbi več ni," je Branson po pisanju ameriških medijev sporočil preko satelitskega telefona. Na spletni strani Virgina je objavil svojo izkušnjo čakanja na prihod Irme; vinsko klet svoje hiše je delil s sinom in nekaterimi svojimi sodelavci, s katerimi so si čas krajšali z družabnimi igrami.

Richard Branson | Avtor: Virgin.com Virgin.com

"Imam sporočilo za tiste, h katerim se Irma šele pomika. Pripravite se. Umaknite se v zaklonišče, ki ga opremite s hrano in vodo. Življenja so najpomembnejša," je poudaril Branson. Multimilijarder se je odločil za izdatno pomoč prizadetim območjem; njegova letala ljudem že dostavljajo hrano, vodo, odeje in ostalo za prvo pomoč.

Virgin je ravno tako Rdečemu križu doniral denar za pomoč po opustošenju orkana Irma.

Zander Venezia Najstniški zvezdnik Šport Najstniški deskar umrl v valovih Irme

Največja evakuacija v desetih letih

Orkan Irma je na Karibih povzročil razdejanja in po zadnjih podatkih zahteval najmanj 14 smrtnih žrtev. Orkan najvišje, pete stopnje, je za seboj pustil uničene številne hiše, poplavljene ceste in izruvana drevesa. Kopno ZDA naj bi orkan dosegel danes zvečer. Posebej naj bi bil ogrožen Miami. Še pred tem naj bi orkan dosegel Haiti in nato nadaljeval pot proti Kubi, Bahamih in Floridi, poroča STA.

Oblasti so tako že odredile evakuacijo obalnih območij zvezne države Florida in sosednje Georgie, ki je največja v zadnjih desetih letih v ZDA, saj mora domove zapustiti do milijon ljudi. Iz obmorskih območij na severu države je okoli 36.000 turistov evakuirala tudi Kuba. Medtem so v Dominikanski republiki na varno prepeljali okoli 7500 turistov.

Orkan Irma | Avtor: Epa Epa

Posledice orkana so že sedaj hude. Po podatkih Mednarodnega Rdečega križa je orkan Irma že prizadel 1,2 milijona ljudi, ta številka pa bi se lahko na koncu povečala na 26 milijonov.

Ob tem sta se v Atlantiku oblikovala še dva orkana in sicer Katia, ki naj bi kmalu v Mehiškem zalivu dosegla obalo Mehike pri mestu Veracruz. Daleč na vzhodu se je sredi oceana oblikoval orkan Jose, ki sledi poti Irme in je vzhodno od Malih Antilov.

orkan Irma Svet "Doživeli smo apokalipso"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.