Svet
5651 ogledov

Vučić najavil sankcije proti Rusiji. Takšen je odziv Kremlja.

Aleksandar Vučić Profimedia
Srbski predsednik je včeraj dejal, da bo Srbija morda morala uvesti sankcije proti Rusiji.

Aleksandar Vučić je morebitno uvedbo sankcij zoper Rusijo napovedal na izrednem zasedanju srbskega parlamenta o procesu pogajanj o normalizaciji odnosov s Kosovom, ki se danes nadaljuje, prav tako ob prisotnosti Vučića.

Dejal je, da sicer ni navdušen nad predlogom poslanske skupine opozicijskih strank Združeni o uvedbi sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino v skladu s politiko EU, da pa ne ve, kako dolgo bodo še zdržali, ne da bi jih uvedli, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

"Plačujemo ceno, ker jih nismo uvedli, a je to vprašanje politične opredelitve našega vodstva," je dejal Vučić. "Vi pravite, da ste za sankcije, jaz pravim, da ne vem in da jih bomo morda morali uvesti," je Vučić dejal med razpravo z vodjo poslanske skupine Združeni Mariniko Tepić. Dodal je, da tega ne bodo storili, dokler jim tega ne bo treba storiti.

Odziv Kremlja 

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je danes v odzivu dejal, da Kremelj razume, da je srbsko vodstvo pod izjemnim pritiskom Zahoda ter kakšno ceno in koliko prizadevanj je bilo potrebnih, da je ta pritisk zdržalo. Dodal je, da Moskva ceni stališče srbskega vodstva in izrazil upanje v nadaljnji razvoj odnosov med državama, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Srbija je sicer obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a še vedno ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj je Beograd med drugim tudi v širitvenem poročilu pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z EU, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji.

K temu je Srbijo ta teden znova pozval tudi ameriški veleposlanik v Srbiji Christopher Hill in obenem ocenil, da vezi med Srbijo in Rusijo vse bolj slabijo.

Konstantin Jefremov Vojna Svet Grozljiva izpoved ruskega častnika glede mučenj Pretep v DZ Srbija Obračun Svet Video: Poslanci v srbskem parlamentu obračunali s pestmi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 76
  • bobubob 19:36 05.februar 2023.

    Eh, Srbi bodo napadli Ruse tako, da bodo skušali z večjo porabo poceni plina izčrpati veliko matjuško. Tudi to je neke vrste sankcija. Lajnova je bo vesela. S tem da Srbi, za razliko od nje, vendarle nimajo enomestnega IQ..

  • Idioti 00:53 05.februar 2023.

    A mu je že kdo rekel , da je od včeraj hodajući mrtvac al sem jaz ta prvi ! Na Ravni gori se že tepejo , kdo bo dobil pravico, da ga poči !

  • Jernej65 08:06 04.februar 2023.

    Še Srbija je naše kletne rusofilčke pustila na cedilu.