Svet
14956 ogledov

Grozljiva izpoved ruskega častnika glede mučenj

Konstantin Jefremov BBC
Nekdanji ruski častnik je svojo izpoved podal za BBC. Rusija ga obravnava kot izdajalca.

Konstantin Jefremov je ruski častnik z najvišjim činom, ki je od začetka ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini podal svojo izpoved za kak tuj medij. Za BBC je povedal, da ga matična država Rusija obravnava kot izdajalca. Nekajkrat je poskušal oditi z ruske vojske, na koncu so ga odpustili sami, saj je zavrnil ukaz, da bi se vrnil v Ukrajino. 

BBC-ju je dostavil fotografije in vojne dokumente, na podlagi katerih so potrdili, da se je ob začetku ruskega posredovanja v Ukrajini resnično nahajal v regiji Zaporižja. Nekdanji poročnik je podrobno opisal vojne grozote, ki jim je bil priča na bojišču, med drugim mučenje in zlorabe ukrajinskih zapornikov. Govoril je o svojih soborcih, ki so ropali okupirana območja Ukrajine in poudaril, da so grabili vse, kar so lahko. 

10. februarja je skupaj z ostalimi iz svoje enote prispel na Krim, kjer naj bi sodelovali v vojaških vajah. Povedal je, da takrat nihče ni verjel, da bo Rusija v resnici začela z vojaškim posredovanjem. Ko je postalo jasno, da ne gre zgolj za vojaško vajo, je Jefremov nameraval zapustiti vojsko, a so mu zagrozili z zaporom do deset let. 

V svoji izpovedi je med drugim dejal, da ne pričakuje, da bi mu Ukrajinci odpustili, saj še sam sebi ne more.

Spustil mu je hlače in rekel, naj prinesejo metlo

V svoji izpovedi je nekdanji ruski vojak opisoval zasliševanja, med katerimi so Ukrajince brutalno pretepali in jim grozili s posilstvi. Opisal je prijetje treh Ukrajincev, od katerih je eden priznal, da je ostrostrelec. Ko je ruski poklovnik to slišal, je ponorel, slekel mu je hlače in ga vprašal, če je poročen. Ko je Ukrajinec potrdil, je polkovnik odredil, da prinesejo metlo in zaporniku povedal, da ga bodo "spremenili v žensko in video poslali njegovi ženi". 

Drugič je polkovnik s strani ukrajinskega zapornika želel izvedeti imena vseh ukrajinskih nacionalistov v njegovi enoti. Ukrajinec ni razumel vprašanja, odgovoril je, da soo bili vojaki pripadniki mornarice. Za odgovor so mu izpulili zobe. 

Tretjemu zaporniku so prevezali oči in mu na glavo prislonili pištolo. Povedali so mu, da ga bodo ustrelili, če jim ne pove odgovora, ki so ga želeli. Šteli so do tri in ustrelili mimo glave. Drugega zapornika so ustrelili v roko in nogo pod kolenom. Jefremov je navedel več takšnih in podobnih primerov. 

Zlorabe na obeh straneh

Urad za človekove pravice pri Združenih narodov je sicer dokumentiral več primerov mučenja zapornikov v vojni v Ukrajini in zaslišal več kot 400 zapornikov, tako Rusov kot Ukrajincev. 

Odkrili so, da se mučenja in zlorabe dogajajo na obeh straneh, je potrdila Matilda Bogner, vodja opazovalcev Združenih narodov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • LukaMB 13:07 04.februar 2023.

    Ker BBC-ju verjamemo? Isti demokratski drek kot CNN, fake news.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 09:43 04.februar 2023.

    Dejstvo je da vsak vojak ne glede na narodnost, barvo kože, vere in izobrazbe v vojnem stanju na terenu postane "zver" ! Vsi moški tega sveta so lahko posiljevalci, mučitelji, izprijeni sadisti...z nekaj spodbude nadrejenih, alkohola in droge...v norih okoliščinah, si to ti.

  • Avatar Andrej42
    Andrej42 06:28 03.februar 2023.

    Ukrajinci delajo zločine že od leta 2014. Nad ruskimi vojaki se izživljajo in o tem obstajajo posnetki na youtube, ampak o tem seveda ne boste napisali članka. Vojna je kruta zadeva, in obstaja pravilo "zob za zob". Glede na ukrajinske ...prikaži več zločine, so Rusi zelo civilizirani in spoštujejo svoje nasprotnike, za razliko od Ukro-fašistov.