Svet
21 ogledov

Vulkan preprečil marsikaj, a ne slovesa

Lech Kaczynski Žurnal24 main
Vulkanski prah je dodobra premešal načrte Evropejcem. Ugibalo se je celo o tem, da bo pogreb poljskega predsednika prestavljen. A danes ga na njegovi zadnji poti spremlja milijon in pol ljudi.

V četrtek je vulkanski dim in pepel z islandskega vulkana ustavil večji del letalskega prometa. V naslednjih dneh se je razširil čez večji del Evrope, potuje pa proti jugu. Letalski prevozniki so občutili že več kot 100 milijonov evrov škode. Slovenski zračni prostor tudi danes ostaja zaprt, Adria Airways je tako odpovedala vse lete.

Prva analiza črnih skrinjic je sicer pokazala, da je za nesrečo kriv pilot, ki naj ne bi upošteval pozivov kontrolorjev poleta, da je pristanek v gosti megli prenevaren.

Na Poljskem je minil teden žalovanja oziroma se izteka danes z zadnjim dnevom žalne slovesnosti. Včeraj so ob 8. uri in 56 minut (točno teden dni po letalski nesreči, v kateri je umrlo 96 ljudi) zadoneli cerkveni zvonovi in sirene. Državniškega pogreba poljskega predsednika in njegove soproge naj bi se udeležilo okoli 80 delegacij iz tujine, med njimi tudi slovenski predsednik.

Ogromno Poljakov je sicer protestiralo proti odločitvi, da pokojnega predsednika pokopljejo v katedralo, kjer so pokopani nekdanji kralji.

Na današnjem pogrebu predsednika Lecha Kaczynskega, ki se je začel ob 14. uri, se je zbralo milijon in pol Poljakov. Njegova krsta je bila sicer od torka postavljena v predsedniški palači, ob njej pa se je zvrstilo okrog 180.000 ljudi.

Na Kitajskem močan potres
V sredo je provinco Qinghai na severozahodu Kitajske prizadel močan potres z magnitudo 6,9. Terjal je več kot 1700 življenj. Ranjenih je bilo skoraj 12 tisoč ljudi, prek 100 tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Iz strahu pred širjenjem bolezni zdaj trupla množično sežigajo.

Sojenje se nadaljuje
Radovan Karadžić je v tem tednu prvo pričo tožilstva na sojenju v Haagu obtožil, da si je poboj Bošnjakov in pričanje izmislila. Sojenje se je začelo sicer že oktobra lani, a ga je Karadžić do marca bojkotiral, saj da ni imel dovolj časa za pripravo obrambe.

Cerkev se mora pokoriti
Papež Benedikt XVI. je pozitivno presenetil z izjavo, da so spolni škandali duhovnikov pokazali, da se mora Cerkev pokoriti za svoje grehe. To je bila prva tovrstna izjava po tem, ko so škandali prišli na dan. Papež je dejal, da bi morali katoličani "prepoznati, kaj je narobe v naših življenjih".

Prvo britansko soočenje na malih zaslonih
Britanci pa so v četrtek spremljali prvo predvolilno soočenje treh strankarskih prvakov v zgodovini. Po oceni analitikov se je v debati o notranji politiki najbolj izkazal liberalni demokrat Nick Clegg. Prvo soočenje je na Otoku skremljalo kar 20 milijonov gledalcev.

Demokratična republika Kongo: več kot 60 odstotkov žrtev v množičnih posilstvih izvedejo vojaki, vse več posilstev pa zakrivijo tudi civilisti. Pred 6 leti so zagrešili le en odstotek posilstev, zdaj že tretjino. Posilstvo uporabljajo kot orožje in nasilje nad ženskami.

Na Tajskem se vse bolj krepi pritisk na premierja Abhisita Vedjajjivo. Poveljnik vojske je pozval k razpustitvi parlamenta, volilna komisija pa k razpustitvi premierjeve stranke zaradi zlorabe sredstev v času predvolilne kampanje. O predlogu mora odločiti še državni tožilec, zaključno besedo pa bo imelo ustavno sodišče.

Ostane mu samo beg
Odstavljeni kirgiški predsednik Kurmanbek Bakijev je v četrtek po streljanju na zborovanju njegovih privržencev zapustil domovino. Z letalom je odpotoval v Kazahstan in začasni vladi predlagal, naj pogovore nadaljujejo tam. Vlada pa mu je odvrnila le, naj zapusti domovino, sicer ga bomo kazensko preganjali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.