Svet
17 ogledov

WikiLeaks: Kdo rad srka in kdo ne spi

Savdski kralj Abudallah ima enostavne rešitve za svoje nasprotnike. (Foto: Reute Žurnal24 main
Razkritje okoli četrt milijona ameriških internih dokumentov o odnosu ameriških diplomatov do tujih držav še vedno razburja svet. Med razkritji nekaj zelo zabavnih.

Nekateri dokumenti, v katerih so z ameriških veleposlaništev in predstavništev v Washington poročali o razmerah v posameznih državah, bi bolj spadali v kategorijo tračev, vseeno pa dajejo vpogled v to, kakšne podatke vse Američani izkoriščajo v svoj prid v odnosih z državami gostiteljicami.

Čipi za prestopnike
Pisali smo že o zahtevi Savdskega kralja Abdullaha, naj ZDA že enkrat napadejo šiitski Iran in "kači odrežejo glavo". Eden od dokumentov pa razkriva tudi nasvet Abdullaha, kako naj Američani rešijo problem zapornikov iz Guantanama in ostalih domnevnih kriminalcev. "Vgradite jim čipe in jim sledite prek bluetooth naprav," razkriva ena od depeš kraljeve besede. "To se počne tudi pri konjih in sokolih, zakaj ne bi še pri zapornikih?," je dodal. "Konji nimajo dobrih odvetnikov," je v depeši kraljev nasvet pokomentiral John Brennan, svetovalec Bele hiše za terorizem.

Kim ga še vedno rad srkne
Severnokorejski voditelj Kim Džong Il ima pred seboj le še do pet let življenja, razkriva dokument iz leta julija 2009. A oktobra istega leta kitajski predstavniki ameriškim diplomatom sporočajo, da je Ljubljeni vodja v "razmeroma dobrem stanju." Ko so Kitajci med dveurnim razgovorom vprašali Kima, ali še vedno tako rad pije alkohol, kot je bilo o njem znano v preteklosti, jim je Kim odgovoril: "Seveda."

Mehriban Alijeva | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Preveč lepote škodi
Nekdanja prva dama Azerbajdžana Mehrban Aliejeva je strastna ljubiteljica plastičnih operacih. Pri svojih 46 letih res izgleda rosno mlada, a ne more več premikati mišic na obrazu, razkriva ameriški dokument.

Gadafi sovraži nadstropja
Ekscentrični libijski voditelj Moamer Gadafi naj bi se zelo bal višine, zato ga ni mogoče spraviti v stolpnice. Obenem ne more premagati več kot 35 stopnic hkrati.

Iranu se obeta pogreb
Iranski verski vodja ajatola Hamenej boleha za hudo obliko levkemije in ima pred seboj le še nekaj mesecev življenja, je za Američane poročal neki tuji gospodarstvenik, ki živi v Iranu. Sam je informacijo dobil iz krogov nekdanjega predsednika Ali Akbara Rafsandžanija, ki sedaj potrpežljivo čaka na smrt ajatole.

"Ali premier že spi?"
Turški premier Recep Tadžip Erdogan je znan kot velik deloholik, ki sprejema odločitve še pozno v noč. Njegovi sodelavci si ne upajo zapustiti delovnih mest, dokler niso prepričani, da njihov vodja že trdno ne spi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.