Svet
10 ogledov

WikiLeaks na pavzi

Wikileaks Prtscreen wikileaks.org
Spletna stran WikiLeaks, ki je objavljala zaupne dokumente, je objavljanje začasno prekinila. Odločitev je posledica težav s financiranjem.

Objavljanje dokumentov je trenutno zaustavljeno, ker naj bi nekatere ameriške finančne institucije ustavile financiranje organizacije. Odločitev za prekinitev denarnega toka naj bi bila posledica objave več sto tisoč ameriških dokumentov in depeš.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange za BBC pravi, da je blokada prisotna že od lanskega decembra. Za "nezakonito finančno blokado" naj bi se odločile Bank of America, Visa, MasterCard, PayPal in Western Union. "Napad nam je pobral 95 odstotkov prihodkov," še trdi Assange.

Zaradi izgube več deset milijonov dolarjev donacij se bo organizacija namesto objavi dokumentov zdaj posvetila zbiranju sredstev za zagotovitev nadaljnjega obratovanja. "Ne smemo dovoliti peščici ameriških finančnih institucij, da odloča, kako svet upravlja s svojim denarjem," je odločen Assange. Po njegovem mnenju mora WikiLeaks zdaj agresivno v boj za zbiranje sredstev, da bo lahko šel v boj proti blokadi in njenim podpornikom.

Skupina je že sprejela predhodne ukrepe proti blokadi na Islandiji, Danskem, v Veliki Britaniji, ZDA in Avstraliji ter Bruslju. Vložili so tudi protimonopolno pritožbo pri Evropski komisiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.