Svet
2803 ogledov

Širijo se fotografije nasilnih policistov

Srce za Davida, protest v Zagrebu Pixell
Pravica za ubitega Davida Dragičevića. Protesti se širijo tudi na sosednje države.

V Zagrebu so se popoldne začeli zbirati mirni protestniki, ki izkazujejo podporo protestom "Srce za Davida". Že včeraj so se protesti razširili tudi v Beograd, Sarajevo in Mostar.

"Želimo pokazati, da stojimo ob strani staršem ubitega Davida, da smo proti brutalnosti policije v sosednji državi, ki je z vsemi sredstvi pokazala, da ni v službi naroda, pač pa da ščiti interse posameznikov in korumpirano državno kliko, ki jo sestavljajo tudi nekateri nekdanji obsojeni zločinci," so zapisali organizatorji shoda v Zagrebu.

Banjaluka protesti Kaos, tudi nad mame z otroki Svet Mama umorjenega policistom: Imate vi mame?

Kot je znano, v Republiki srbski, v Banjaluki, so se tudi sinoči zbrali protestniki, ki skupaj s starši ubitega 21-letnika terjajo pravico zanj. Umor še do današnjega dne ni pojasnjen, starši pa krivdo zavračajo tako na policijo kot ostale veje oblasti Republike srbske. Protesti že preraščajo v protivladne.

Policija je sicer demonstracije na glavnem mestnem trgu prepovedala, zato so protestniki hodili po mestnih ulicah. Protestni pohod je potekal po ulicah, na katerih se je zadnjič gibal ubiti mladenič, preden je v noči na 18. marec izginil, nato pa so nekaj dni kasneje našli njegovo truplo.

Oče mladeniča v središču mesta že nekaj mesecev terja pravico za ubitega sina, do množičnih protestov je prišlo, ko so policisti v torek odstranili improviziran spomenik fantu in ko so prijeli oba fantova starša.

Med protesti je prišlo do nasilja s strani policije. Na spletnih omrežjih so se začeli širiti posnetki slednjega, nato pa še fotografije posameznih policistov, ki so jih protestniki s telefoni ujeli pri nasilju nad ljudmi, med drugim so tiste, ki so padli na tla, brcali.

Transparency International v BiH je pri tem ocenil, da je ravnanje oblasti izraz demonstracije sile ter zadušitve politične in medijske svobode. Namesto, da bi policija preiskovala umor Dragičevića, usmerja svoje delovanje proti političnim nasprotnikom oblasti in aktivistom, ki želijo resnico o smrti mladeniča, so opozorili po poročanju Hine.

Davor Dragičević Novi protesti Svet Oče ubitega sina s tem zaprl usta policiji Protesti v Banjaluki Zaostrovanje, več incidentov Svet Terjajo pravico za ubitega mladeniča. Pretepi s policijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Janelinna
    Janelinna 23:34 27.december 2018.

    Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top