Svet
15 ogledov

Za Jašarevića odrejen pripor

Sarajevo streljanje Reuters
Za Jašarevića, ki je v petek izvedel napad na ameriško ambasado v Sarajevu, je bil odrejen 30-dnevni pripor. "Sodišča ne priznavam," je dejal. Njegovi sorodniki so v šoku.

Mevlida Jašarevića so na sodišče prepeljali iz ortopedskega oddelka sarajevske bolnišnice. Pred bolnišnico so v času njegovega odhoda iz stavbe vladale izredne razmere. Jašarevića, ki je ležal na bolniški postelji, so v reševalno vozilo pospremili zamaskirani specialci.

Ob prihodu na sodišče je dejal, da "sodišča ne priznava" in da se bo branil z molkom. Tožilstvo je zanj zahtevalo pripor, medtem ko je obramba prepričana, da so mediji okrog dogodka dvignili veliko prahu, ki si ga tak dogodek "objektivno ne zasluži".

Sorodniki v šoku

Jašarević je prvih sedem let svojega življenja preživel pri dedku, očetovem očetu. Mati in oče sta se kmalu po njegovem rojstvu razšla ter dečka pustila pri dedu. Mati je odšla v Avstrijo, oče pa na Češko.

"Vzgajal sem ga do sedmega leta, ko ga je mati odpeljala v Avstrijo. Večkrat se je poročila. Mislim, da je bil njen tretji mož Palestinec. Otrok je bil prepuščen sam sebi. Nekaj ga je vleklo k nam in ko je odrasel, se je vrnil," je za Dnevni Avaz razkril njegov ded Šahin Jašarević. "Vem, da je oropal neko banko v Avstriji, zato so ga izgnali. Prišel je sem. Puščal si je brado, spremenil se je. Spraševali smo ga, kaj mu je, a se je zaprl vase in ni želel govoriti. S to brado in to pametjo je že prišel iz Avstrije."

Dedka so skupaj z Mevlidovim bratrancem Saidom pridržali v petkovi akciji. "Vzeli so mi prenosni računalnik, na katerem ni bilo nič. Več ur so preiskovali hišo. On je večkrat prišel k nam, a razen vere, ni omenjal nič drugega. Ni povedal, kaj dela, ne s kom se druži," je dejal bratranec Said Jašarević.

Ded in bratranec sta si enotna v enem. Mevlid je bil dober fant, ki so mu nekje v Avstriji oprali možgane. Pravita tudi, da nikoli ni bil agresiven.

"Želel je, da ga ubijejo"

"V življenju mu ni bilo lahko. Ko sem videl posnetek, mi je bilo jasno, da ni želel nikogar ubiti. Želel je, da nekdo ubije njega. Vedno je bilo pogumen, a gotovo ga je nekdo nagovoril k temu. Želel je opozoriti na nekaj. Pogumen, srčen človek je, zato so ga izbrali," meni Said. "Vse me spominja na posel z drogo. Šef sedi, Mevlid pa je kot preprodajalec. Dela na terenu in tvega."

Šahin in Said menita, da bi bilo najbolje, da Mevlid vse zaupa policiji. Tako bi lahko odkrili šefe in sostorilce, a dvomita, da bo to tudi storil.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 23:10 02.november 2011.

    LIBIJA UVODI DEMOKRATIJUU LIBIJI NEMA VIŠE NIŠTA ZA DŽABE!(252) Send to friend Print Petak, 28. Oktobar, 2011.| Autor:Smrt Gadafija predstavlja ogroman gubitak za sve Libijce* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je ...prikaži več bila besplatna za sve građane.* Krediti su bili beskamatni.* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.

  • privat 07:08 01.november 2011.

    nekaj bo zanetilo drugačno mišlenje pri ljudeh..eni imajo vse ,drugi nič!