Svet
1481 ogledov

Za koga bo cepljenje na Hrvaškem obvezno? Tako se je odločil Plenković

Covid-19, cepljenje Profimedia Covid-19, cepljenje
Padla odločitev, ali bo cepljenje na Hrvaškem obvezno.

Hrvaški premier Andrej Plenković je zatrdil, da cepljenje proti covidu-19 na Hrvaškem ne bo obvezno. Izpostavil je, da je pomembno spodbuditi ljudi, da se cepijo. Obenem je dejal, da za vladno pogojevanje plačila državnih covidnih podpor podjetnikom z evropskimi digitalnimi covidnimi potrdili za delavce ni nobenih zakonskih ovir.

"Ni niti teoretične možnosti, da bi bilo cepljenje obvezno," je Plenković po seji vrha HDZ v ponedeljek zvečer odgovoril na novinarsko vprašanje, ali razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja. Poudaril je, da je cepljenje pomembno, ker je Hrvaška turistična država, gostje pa morajo biti varni.

Drugače v sektorjih zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva

Plenković je med današnjim obiskom v Čakovcu potrdil, da na Hrvaškem že nekaj časa razmišljajo o obveznem cepljenju v sektorjih zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva.

"To so trije sektorji, pri katerih bomo zagotovo obravnavali možnost, da pospešimo dinamiko cepljenja (...)", je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, ali namera vlada uvesti obvezno cepljenje za posamezne dejavnosti. Pojasnil je, da je v ponedeljek dejal, da ne bo obveznega "horizontalnega cepljenja za vse državljane".

Potrdil je, da so o obveznem cepljenju v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu začeli razpravljati pred nekaj tedni, ko so ugotovili, da peša interes državljanov za cepljenje. "Naš cilj je, da porabimo cepivo, ki smo ga nabavili v več kot zadostnih količinah, posebej v tistih sektorjih, kjer je veliko fizičnih stikov," je dodal.

Tudi Hrvati niso dosegli želene precepljenosti

Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca junija cepili med 50 in 55 odstotkov polnoletnih državljanov, a načrta niso uspeli izpolniti, ker številni hrvaški državljani iz različnih razlogov nasprotujejo cepljenju.

Na Hrvaškem so do ponedeljka cepili nekaj več kot 1,55 milijona ljudi, kar znaša 38,3 odstotka prebivalstva oziroma 46,2 odstotka polnoletnih državljanov. Popolnoma cepljenih je 38,5 odstotka polnoletnih državljanov, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Plenković je komentiral tudi vladno napoved, da bodo državne covidne podpore podjetnikom pogojevali s potrdili za delavce o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na covid-19. Menil je, da takšna odločitev ni v nasprotju s hrvaško ustavo ali delovno zakonodajo. Napovedal je, da bodo v naslednjih dneh nadaljevali pogovore s socialnimi partnerji o novem modelu izplačila covidnih podpor podjetnikom.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Michael_Colon 10:27 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • leonardo 16:50 13.julij 2021.

    Plenkovič ima ženo bakteriologinjo in dobro ve kakšno je to cepivo.

  • Ender3 15:30 13.julij 2021.

    Plenko je stopil korak nazaj potem, ko se je burno odzvala javnost.