Svet
13 ogledov

Za odcepitev okoli 97 odstotkov ljudi

1/10
Žurnal24 main
V južnem Sudanu nadaljujejo preštevanje glasov. Prvi rezultati kažejo na večinsko podporo osamosvojitvi. Sudanci, ki živijo in delajo v Evropi, so se z veliko večino odločili za odcepitev.
Zadnje fotografije iz južnega Sudana si oglejte TUKAJ.

V soboto so se po enem tednu zaprla volišča, na katerih so volivci odločali o odcepitvi južnega Sudana, in začelo se je preštevanje glasov. Prvi so glasove prešteli na volišču v Londonu, kjer so glasovali Sudanci, ki živijo v Evropi. Za odcepitev je glasovalo 97 odstotkov od 640 udeležencev, 13 jih je glasovalo proti, poroča BBC.

V soboto, zadnji dan glasovanja, je svoj glas sicer oddalo le še nekaj ljudi, saj je večina glasovala že v prvih dneh referenduma. Sodeč po napovedih bo za odcepitev južnega Sudana glasovalo okoli 97 odstotkov udeležencev. Da bo referendum veljaven, se mora volitev udeležiti vsaj 60 odstotkov volilnih upravičencev. Od tega jih mora absolutna večina glasovati za odcepitev.

"Oprostite jim nasilje"
Predsednik južnega Sudana Salva Kiir je v katoliški katedrali Svete Tereze v Jubi pozval ljudi, naj severu države oprostijo za uničujočo državljansko vojno. Maše v tej cerkvi se je udeležilo okoli tisoč vernikov.

Pravice do nafte utegnejo zanetiti nasilje
Po podatkih volilne komisije je svoj glas v matični državi, torej Sudanu, oddalo 83 odstotkov volivcev na jugu in 53 odstotkov volivcev, registriranih na severu. Volilna udeležba je bila visoka tudi med volivci, ki so svoj glas oddali izven Sudana: v osmih državah je glasovalo kar 91 odstotkov volivcev. Glasovanje so sicer za pet dni podaljšali v Avstraliji, kjer nekateri Sudanci zaradi poplav niso mogli do volišč.

Opazovalci so povedali, da je bila volilna udeležba visoka, pohvalili pa so tudi miren potek volilnega procesa. Sudanska vladajoča stranka je v petek dejala, da je pripravljena sprejeti osamosvojitev juga. O razdelitvi ozemlja in pravic do nafte pa se bodo morali še pogajati, kar vzbuja strah pred izbruhom novega nasilja. Jug Sudana je namreč bogat z nafto, dokončni potek meje med severnim in južnim delom pa še ni določen. Sporna ostajajo zlasti nahajališča nafte na mejnem območju Abjej, kjer bodo izvedli ločen referendum.

Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je izrazila zadovoljstvo, da je referendum potekal mirno. "To je bil zgodovinski dogodek," je zapisala. Sudance je pohvalil tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon in jih obenem pozval, naj bodo "potrpežljivi in zadržani", medtem ko se prešteva glasove.

Prve začasne izide referenduma naj bi objavili 30. januarja. Končne rezultate pa bodo, če ne bo pritožb, objavili 2. februarja.

Krvava zgodovina
Referendum je potekal v skladu s sporazumom iz leta 2005, ki je po več kot dveh desetletjih končal krvavo državljansko vojno med pretežno arabskim severom in večinoma krščanskim in animističnim jugom Sudana. V vojni, ki je potekala med letoma 1983 in 2005, je umrlo več kot dva milijona ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.