Svet
4882 ogledov

Začelo se je: Britanski finančni minister napovedal zvišanje davkov

London Profimedia
Britanski finančni minister Jeremy Hunt je spričo zahtevnega gospodarskega položaja Velike Britanije napovedal obsežno zvišanje davkov. "Bojim se, da bomo vsi morali plačevati višje davke," je dejal v današnjem pogovoru za televizijo Sky News.

Nakazal je, da se bodo davki najbolj zvišali za premožnejše. "Soočiti se moramo z neprijetno resnico, da bi inflacija ostala (visoka), če bi vsem dvigovali plače v skladu z inflacijo. Potem inflacije ne bi znižali," je dejal, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Finančni minister bo v četrtek predstavil proračunski načrt, ki ga javnost napeto pričakuje. Po poročanju medijev manjka v proračunu okoli 40 milijard funtov (46 milijard evrov), ki jih namerava Hunt pokriti z zvišanjem davkov in varčevanjem.

Strokovnjaki napovedujejo Veliki Britaniji dolgotrajno recesijo. Inflacija se je zvišala na dobrih deset odstotkov. Ob tem si mora britanska konservativna vlada povrniti zaupanje finančnih trgov, ki so doživeli pretres zaradi radikalnih in nepokritih načrtovanih znižanj davkov prejšnje premierke Liz Truss.

"Izhod iz te situacije je čim hitrejše znižanje inflacije, saj je ta srčika vaših skrbi, vaše jeze, vaših frustracij, ker vaše plače ne dosegajo tega, kar bi morale," je Britancem sporočil Hunt. "Če želimo ljudem vliti zaupanje v prihodnost, moramo biti odkriti glede sedanjosti," je prepričan.

Nakupovalni voziček Svet Hladen tuš v trgovinah: cene bodo še višje evro, evri, bankovec, bankovci, denar Evro Svet Rekordna inflacija Denar, evro Slovenija Znano, za koliko so se oktobra zvišale cene

Poudaril je, da bo njegov finančni načrt znižal inflacijo, vzpostavil nadzor nad visokimi cenami energije in odprl pot k zdravi gospodarski rasti. A za to je potrebno varčevanje v javnem sektorju, je dodal, obenem pa zagotovil, da načrt ne prinaša "samo slabih novic".

Septembra je načrt tedanjega finančnega ministra Kwasija Kwartenga iz konservativne vlade Liz Truss, ki je predvidel obsežno znižanje davkov, povzročil pretres na finančnih trgih in padec funta.

Dogajanje je s položaja najprej odneslo Kwartenga, ki ga je nasledil Hunt in takoj sporočil, da se vlada načrtom odpoveduje, nato pa še premierko. Vodenje vlade so konservativci 25. oktobra poverili Rishiju Sunaku.

Luka Mesec Slovenija "Zaradi SDS so se domovi za starejše znašli v finančni stiski" David Kovačič Direktor Spara Slovenija Direktor Spara David Kovačič: Žalostno, kako malo je slovenskemu kupcu to pomembno bencin gorivo bencinski servis Francozi omejujejo Avto Francozi omejujejo: Le 30 litrov goriva na vozilo
Komentarjev 9
  • Naklonsky 10:55 15.november 2022.

    Samo z zvišanjem davkov ne bodo znižali inflacije, je hrana za recesijo!

  • QSprm 14:08 13.november 2022.

    Po dvoletnem norenju falange korona teroristov so zdej na vrsti vojni hujskaci in orozarski dobickarji. Inflacija je samo posledica brezglavih in bebavih potez, kot so famozne sankcije, maske na prostem, testi in vbrzigavanje une brozge. V UK imajo v enem ...prikaži več letu vec zrtev zvarka, kot je bilo vseh zrtev WW2. Vladajo nam zlocinci in serijski morilci. Pa dobrodosli v diktaturi demokracije.

  • Avatar Leon
    Leon 13:41 13.november 2022.

    USA in UK bodo uničile EU .