Svet
15049 ogledov

Začelo se je: ZDA napadle Sirijo

ZDA zavezniki napad Sirija letala letalo rakete
1/2
Epa
Ameriški predsednik Donald Trump je v nenapovedanem nagovoru narodu povedal, da je vojski ukazal natančne napade na zmogljivosti kemičnega orožja režima sirskega predsednika Bašarja Asada, ki potekajo v sodelovanju s silami Francije in Velike Britanije. Trump je med drugim še opozoril Rusijo in Iran pred sodelovanjem z Asadovim režimom.

Trumpova odločitev je bila pričakovana, potem ko so ZDA in zaveznice Asadov režim obtožile, da je pretekli teden v mestu Duma spet uporabil kemično orožje, ki naj bi pobilo okrog 40 ljudi. Asadova zaveznica Rusija je skušala napade odvrniti z izredno sejo Varnostnega sveta ZN v petek, ki pa se je končala brez soglasja o poti naprej.

"Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima," je dejal Trump.

Zadnji "zloben in odvraten" napad s kemičnim orožjem v Dumi je Donald Trump označil za dejanje pošasti. Dejal je, da je namen tokratnih napadov odvrniti proizvodnjo, širitev in uporabo kemičnega orožja v Siriji, kar je v nacionalnem interesu ZDA.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi, ki so namenjeni odvračanju režima od uporabe kemičnega orožja, "trajni", dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Obenem pa je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena.

Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati, vendar ne bodo mogle zagotoviti trajnega miru in usoda regije je v rokah njenih prebivalcev.

Trump je Rusijo in Iran opozoril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal, kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok. "Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev," je dejal Trump.

Izstrelitev tomahawka iz rušilca USS Barry vpletenih več držav Svet Rusov o akciji nismo predhodno obvestili, napadi bodo trajni

Rusijo je naravnost obtožil, da ni držala besede, ki jo je dala leta 2013, namreč da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije. "Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede," je dejal Trump in dodal, da se mora Rusija odločiti, ali bo nadaljevala po tej temni poti ali pa se bo pridružila civiliziranim državam.

ZDA so v petek v bližino Sirije premaknile dodatne pomorske zmogljivosti za napade z raketami tomahawk, ruska vojska pa je zavzela prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem v Dumi. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je v četrtek opozoril, da ne izključuje možnosti spopada med ZDA in Rusijo zaradi Sirije.

Vladimir Putin Odgovor Svet Moskva: Žalitev predsednika Rusije ni sprejemljiva. Posledice bodo!

Kmalu po Trumpovih besedah so začele tiskovne agencije poročati o velikih eksplozijah v Damasku. O napadih je danes zgodaj zjutraj poročala tudi sirska državna televizija.

Trump je že lani ukazal napad na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja. Takrat so Američani z raketami uničili letališče, s katerega je režim sprožil kemični napad. Trump je dejal, da so takrat uničili 20 odstotkov zračnih sil Asadovega režima.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • mižimaži 12:56 14.april 2018.

    temu imbecilno-impotentnem amerju se je pa dokončno odfukal...

  • vseimam 11:53 14.april 2018.

    Največji kreten je tisti, ki verjame in podpira Ruse.

  • crniovcar 09:39 14.april 2018.

    Zdaj vidimo, da v kolikor ne izstopimo iz Nata bomo potegnjeni v morebitno vojno na strani ZDA. Tega pa večina Slovencev noče. Stranke kot so Nsi in Sds pa bodo morale na predvolilnih soočenjih razložiti zakaj tako fanatično in nekritično ...prikaži več podpirajo ZDA in Nato. Take vlade si ne želimo.