Svet
5098 ogledov

Rusov o akciji nismo predhodno obvestili, napadi bodo trajni

Izstrelitev tomahawka iz rušilca USS Barry
1/3
Žurnal24 main
Ameriški obrambni minister James Mattis je kmalu po napovedi predsednika Donalda Trumpa, da so skupaj z Veliko Britanijo in Francijo sprožili "trajne" napade na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja, dejal, da več od uvodnih napadov danes zjutraj po srednjeevropskem času za zdaj ne načrtujejo.

Mattis, ki je še v četrtek dejal, da čaka na dokaze, da je režim sirskega predsednika Bašarja Asada pred tednom dni v Dumi uporabil kemično orožje, je na novinarski konferenci v Pentagonu dejal, da ne dvomi v Asadovo odgovornost.

Dejal je, da so mu poslali jasno sporočilo, vendar dodatnih napadov za zdaj ne načrtujejo. Zagotovil je, da je povsem prepričan, da je v Dumi šlo za napad s kemičnim orožjem.

Tokratne napade je opisal kot močnejše od tistih lani, ko so ZDA prav tako v odgovor na napad s kemičnim orožjem uničile letališče, s katerega je bil izveden napad. Mattis je dejal, da Asad lani očitno ni razumel sporočila in so napadli znova.

"Ti napadi so bili usmerjeni proti režimu in smo se zelo potrudili, da se izognemo žrtvam med civilisti in tujci," je dejal Mattis, pri čemer je mislil na ruske vojake v Siriji.

Rusov o napadih niso predhodno obvestili razen normalne komunikacije med ameriško in rusko vojsko, da bo na določenem območju potekala zračna operacija. Napadli so tarče, kjer naj bi Asadov režim proizvajal kemično orožje.

ZDA zavezniki napad Sirija letala letalo rakete Svet Začelo se je: ZDA napadle Sirijo

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Joseph Dunford je dejal, da so tarče izbirali, da se izognejo ruskim žrtvam.

Zadeli so tri tarče. To je raziskovalni center blizu Damaska, skladišče in poveljniški položaj prav tako blizu Damaska in skladišče kemičnega orožja blizu Homsa.

Vladimir Putin Odgovor Svet Moskva: Žalitev predsednika Rusije ni sprejemljiva. Posledice bodo!

Mattis je dejal, da je čas, da se civilizirane države združijo za konec vojne v Siriji s podporo ženevskemu procesu ZN.

Pentagon bo v soboto zjutraj na novinarski konferenci opisal tarče in potek operacij, v katerih uvodoma niso imeli poročil o žrtvah med zavezniškimi napadalci kljub protizračni obrambi Asadovega režima.

 USS Carl Vinson  | Avtor: Profimedias Profimedias

Udeležbo v napadih sta potrdila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May.

Macron je dejal, da je Asadov režim prestopil rdečo črto in niti najmanj ne dvomi, da je napad s kemičnim orožjem pred tednom dni v Dumi izvedla sirska vlada.

Britanska premierka pa je napad opisala kot omejen in merjen. "Ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen in merjen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam," je sporočila Mayjeva.

Britansko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bil njihov napad uspešen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Smeško Kopra
    Smeško Kopra 10:54 14.april 2018.

    Kot da se ni vedelo, kaj se pripravlja za to regijo?! Pred časom so Savdijci zaostril odnose z Iranom (če ne bi imel podpore dveh velesil, bi že zdavnaj klonil imperialistom). Izraelski intenzivni pritiski na palestinsko populacijo, posledično palestinski upor. ...prikaži več Zadnje obtožbe o uporabi kemičnega orožja. Res prikladno. V prvo jim ni uspelo, ko so obtožili Asada... prekleto ameriško leglo zla. Skrajni čas, da jim Putin pokaže, koliko je ura in kje jim je praktično mesto!

  • Misel Topolovsek 09:50 14.april 2018.

    Ma dej, sm so ishitrili z bombami, niso hoteli čakat rezultate preiskave koja bo pokazala da so samo iscenirali napad, nigdar ga ni bilo in nemoroje so pravdat ker ameriški potpirane skupine vojaški so slabše od Asada

  • Avatar Leon
    Leon 09:02 14.april 2018.

    Francija in GB sta v bistvu NATO pakt ! Odgovor Rusije se lahko začne na vzhodu Evrope in tam je EU zelo ranljiva .