Svet
826 ogledov

Zahteva, da se spremeni hrvaška himna. Ne bi se prvič.

Hrvaška zastava Epa
Združenje državljanov Zrinska garda Čakovec je v hrvaškem parlamentu vložilo zahtevo za spremembo besedila državne himne Lepa naša domovina.

Želijo, da se v verz, v katerem se omenjata reki Sava in Drava, doda omemba Mure. Pobudo podpirajo lokalne in regionalne oblasti kot tudi varaždinska škofija.

Pobudniki so predlagali spremembo zakona o hrvaški zastavi, grbu in himni, tako da bi se prvi verz v tretji kitici glasil "Mura, Drava, Sava, tecite". V sedanji verziji sta omenjeni le Drava in Sava.

Spomnili so, da je bilo besedilo himne že spremenjeno, ko so v isti kitici v tretjem verzu besede "kjer šumiš" zamenjali s "sinje morje".

Predsednik garde Đuro Bel je pojasnil, da so se odzvali na številne pobude, danes poroča Večernji list. Kot je dodal, je bila Mura od prihoda Hrvatov na to območje najsevernejša meja Hrvaške ter je ves čas pripadala zagrebški nadškofiji. Mura je tudi naravna meja med Hrvaško ter Slovenijo in Madžarsko.

Zrinsko gardo so ustanovili leta 2001 z namenom ohranitve tradicije in dediščine hrvaške plemiške družine Zrinski, ki so vladali v Čakovcu v 16. in 17. stoletju. So tudi eno izmed številnih združenj, ki na različnih koncih Hrvaškem obujajo spomine na hrvaške zgodovinske vojaške enote.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • N001 12:59 19.april 2019.

    A je mogoče ta ĐURO razmislil o zamenjavi svojega imena?!

  • lotus 14:50 18.april 2019.

    Aro,nikoli in nigdar,večkrat dokazano,ok

  • lotus 14:50 18.april 2019.

    Ti mazi sigurno ne,

Sorodne novice