Svet
15298 ogledov

Profesorica s ponarejeno diplomo je bila mentorica državnega prvaka

Gimnazija
Na gimnaziji je delala 12 let in nihče ni posumil, da nima diplome.

Poročali smo že, da so na Hrvaškem po preverjanju v osnovnih, srednjih in visokih šolah v letošnjem letu odkrili več učiteljev z lažnimi diplomami. Med njimi je bila tudi "profesorica" zgodovine in sociologije, ki je na gimnaziji brez ustrezne izobrazbe delala kar dvanajst let. Da nima diplome niso vedeli niti njeni starši. 

Učiteljica brez izobrazbe in z lažno diplomo zadrske fakultete je bila zaposlena na Gimnaziji Gospić, kjer je predavala zgodovino in sociologijo. Po podatkih Jutarnjega lista je učiteljica res študirala v Zadru, a študija ni nikoli zaključila. Hrvaški časnik podatka, koliko let je študirala, nima. 

Ravnatelj je mislil, da gre za napako

Prvi je za to informacijo izvedel ravnatelj gimnazije Josip Štampar, ki funkcijo v. d. opravlja od začetka letošnjega leta, kot profesor športne vzgoje pa je z lažno profesorico delil zbornico celo desetletje. Informacija ga je, kot piše časnik, močno pretresla. 

Fizika Goljufija Svet Učitelj z lažno diplomo učil v osnovni šoli

Povedal je, da je na gimnaziji zaposlenih več profesorjev, ki so diplomirali v Zadru, povratno informacijo, da so tam resnično diplomirali, pa so dobili po tem, ko so uresničili odredbo šolskega ministrstva, ki je naročilo sistematično preverjanje diplom zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

Med vsemi preverjenimi diplomami se je za eno izkazalo, da je ponarejena, zato so primer prijavili policiji. Ravnatelj je povedal, da je njihova učiteljica verjetno na fakulteti v Zadru študirala, a študija ni zaključila. "Ne verjamem, da bi šla v ponarejanje diplome, če nikoli ne bi bila na tej fakulteti," je za časnik povedal Štampar. "Nikoli ne bi pomislil na kaj takega, saj je bila učiteljica vestna in odgovorna. Tudi dijaki niso imeli nobenih pripomb na njeno delo. Če sem iskren, najprej sem pomislil, da gre za napako v dopisu iz Zadra."

Učilnica | Avtor: Profimedia Profimedia

streljanje Izola Slovenija V izolski bolnišnici zdravnica s ponarejeno diplomo

"Učiteljica" je bila zelo predana poklicu

Njegov predhodnik, ravnatelj Milan Štimac, je povedal, a je bilo po vojni težko dobiti ustrezno usposobljen kader. Na razpise so se prijavili mnogi, ki so zaključili fakultete v Bosni in Hercegovini. O delu profesorice z lažno diplomo sicer ni imel povedati žal besede, lepo o njej govorijo tudi drugi kolegi, ki jih je informacija prav tako presenetila, saj je bila učiteljica sicer zelo predana svojemu poklicu. 

Zato jih po pisaju Jutarnjega lista ne čudi, da je bila tudi mentorica več dijakom, ki so se udeležili tekmovanj iz zgodovine. Eden od njih je leta 2015 osvojil tudi državno nagrado za najboljšega mladega zgodovinarja v generaciji. Učenca so na ob tem uspehu šoli pričakali s torto, učiteljico pa s šopkom cvetja. 

Bolnišnica Slovenija Ker je imela slab ponaredek, odkrili še medicinsko sestro brez diplome

Njen oče ni vedel, da študija ni dokončala

Da je učiteljica študirala v Zadru, je za časnik potrdil tudi njen oče, ki pa ni vedel nič o tem, da hčerka študija ni zaključila. Poleg nje je ministrstvo med preverjanjem 90.000 zaključnih dokumentov našlo še več ponarejenih. V eni od osnovnih šol so odkrili ponarejeno diplomo iz fizike in tehnike, z lažno diplomo je zgodovino predavala tudi učiteljica na gimnaziji v Zadru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Mark035
    Mark035 18:34 15.april 2019.

    Jaz vem za en primer v Sloveniji, ampak ne vem katera inštitucija se ukvarja s prijavami "lažnih" diplom in na koncu obstaja še nevarnost, da bom na koncu jaz tisti "ovaduh", ki prijavlja nekoga z vezami in poznanstvi, ker dvomim, ...prikaži več da zaposleni na fakulteti ne vedo za njegov primer. Assange je tudi prijavljal zločine, pa ga sedaj zločinci lovijo.

  • wingspan15 10:08 15.april 2019.

    Mene bolj zanima, koliko jih je z lažnimi diplomami pri nas.

  • Aro 10:00 15.april 2019.

    Pa spet na hrvaškem:) Pa saj imajo tam vse ponarejeno ali pa prešvercano, itak pa lažejo in ne spoštujejo prava...še svojga ne. Bedniki, zakaj to objavljate