Svet
2782 ogledov

Zahteva EU: Le še en enoten polnilec za telefone

Apple polnilec
Evropski parlamentarci zahtevajo, da se hitro uvede enoten polnilnik za vse vrste in znamke telefonov.

Evropski parlamentarci z mislijo na zaščito okolja in tudi potrošnikov od Evropske komisije zahtevajo, da čim prej uvede način, da bi v praksi dobili enotni polnilec za vse vrste in znamke mobilnih telefonov in druge prenosne elektronske opreme.

Kabli polnilca za mobitel Uporabno! Magazin Kako "sfrizirati" polnilec za mobitel

Elektronski odpad v EU raste iz leta v leto raste in sicer za 5 odstotkov na leto. Stari polnilniki za telefone vsako leto povzročijo za okoli 51.000 ton odpadkov.

Polnjenje baterije telefona Svet Polnjenje telefona zaračunavajo

Na zasedanju v Strasbourgu so z veliko večino zagovarjali uvedbo univerzalnega polnilnika, ki bo ustrezal telefonom, tablicam, čitalnikom, e-knjigam in ostalim prenosnim napravam. Zanimivo je, da je bil okvirni dogovor o univerzalnem polnilniku podpisan že pred več kot desetletjem, a pogoj ni obvezoval proizvajalcev, niti ni predvideval sankcij. Komisija je tudi v Direktivi o radijski opremi iz leta 2014 skušala v življenje spraviti zamisel o univerzalnem polnilniku, a neuspešno.

Če ste zamenjali proizvajalca, vam stari polnilec doslej ni več pomagal. (Foto:  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

ljubljana 09.10.2009, kartica urbana, polnjenje kartice urbane, urbanomat, LPP, Slovenija Za polnjenje Urbane ne bo več treba iskati Urbanomatov in trafik

Prav zato so evropski parlamentarci kritizirali počasnost in neučinkovitost komisije pri uvedbi direktive. Poudarili so, da se ne bi smeli zanašati, da bodo proizvajalci pokazali dobro voljo in uskladili svoje naprave. Opozarjajo, da Apple z iphonom in ipadom nikoli ni imel namena uskladiti svoje naprave s konkurenti in se odpovedati svojemu ekosistema polnjenja telefonov in prenosnih naprav.

Električni avto polnilnica polnilni kabel Avto Polnjenje električnega avtomobila že dražje od točenja goriva

Večina se je le prilagodila, zato se je število tipov standardov polnilcev iz več kot 30 zmanjšalo na današnje tri - microUSB, novi USB-C in Applov standard.
 

Komentarjev 3
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 05:54 19.januar 2020.

    Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion, Samsung, Sony Ericsson in Texas Instruments so že leta 2009 podpisali in poslai memorandum o poenotenju polnilcev v Bruselj. Več kot očitno je, da birokrati v Bruslju sami zavirajo spremembe. Lažejo ...prikaži več pa tudi o Applu, da nikoli ni imel namena uskladiti svojih naprav.

  • dusan72 05:53 19.januar 2020.

    Elektronski odpad raste, ker je s ceno elektronike na nivo "štruce kruha" posledično padla tudi kvaliteta in življenjska doba izdelkov. Sem bil par tednov nazaj na enem servisu in jih vprašal, če tudi prodajajo TV-je (prostor zafilan z novejšimi TV-ji) ...prikaži več pa so mi odgovorili, da NE. TV je crknil mesec dni po koncu garancije, matična plošča bi prišla >200€, sam TV je bil pa 2 leti nazaj 280€. Normalno, da vsak reče... *urc ga gleda, dam še 50€ in kupim novo sranje, pa imam spet 2 leti garancije.

  • McClain 20:52 18.januar 2020.

    15 let prepozno ste se spomnili, kreteni bruseljski.