Svet
23 ogledov

Zakaj imajo zebre proge?

JAR, zebra Shutterstock
Znanstveniki iz Univerze v Kaliforniji so ugotavljali, zakaj imajo zebre proge, piše britanski Telegraph.

Po številnih teorijah naj bi bile zebre črno-bele, ker v čredi tako zmedejo plenilce, druga teorija pravi, da s tem lažje uravnavajo svojo telesno temperaturo, tretje, da lahko v čredah s pomočjo prog prepoznavajo druge živali.

Znanstveniki niso odkrili nič novega, saj so le potrdili ugotovitve švedskih in madžarskih znanstvenikov, ki so ugotovili, da s črno-belim krznom odvračajo insekte. Obadi so se izogibali črno-belemu krznu zeber, prav obratno pa je bilo s črnimi in rjavimi konji.

Raziskave bodo znanstveniki skušali uporabiti pri pomoči ljudem v borbi z insekti, vendar opozarjajo, da se mrčesa ne bomo ubranili tako, da bomo preprosto oblekli črno-belo progasto majico. "Taka majica lahko pomaga, a 100-odstotnega učinka ne zagotavlja. Proge morajo biti ozke, ne odbijajo pa muh," pravi Tim Caro, biolog na Univerzi v Kaliforniji.

Raziskava je temeljila na proučevanju debeline in gostote krzna sedmih različnih vrst zeber in konj. Znanstveniki so primerjali navade živali, njihovo življenjsko okolje, plenilce, ki jih napadajo, temperaturo in število parazitov, ki jih napadajo. Ko so izločili vse možnosti, so kot edina možna razlaga za proge ostali insekti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.