Svet
23844 ogledov

Panika: Vulkan se prebuja. Odredili evakuacijo sto tisoč ljudi.

Bali vulkan
Kakih 100.000 ljudi, ki živijo v okolici, so oblasti pozvale, naj nemudoma zapustijo domove in se zatečejo na varno. Območje v krogu deset kilometrov okoli pa so zaprli za javnost.

Indonezijske oblasti so zaradi zelo velike verjetnosti izbruha ognjenika Agung na priljubljenem letoviškem otoku Bali razglasile najvišjo stopnjo nevarnosti.

Letališče v bližnjem mestu Denpasar je zaprto, zaradi česar je po poročanju tujih tiskovnih agencij tam obtičalo več tisoč turistov. Oblasti se bojijo, da bi vulkanski prah poškodoval letalske motorje. Po navedbah oblasti se črn dim in pepel iz ognjenika dvigata do 3400 metrov nad njegovim kraterjem. Na vrhu okoli 3000 metrov visokega vulkana je opaziti tudi ogenj.

Vanuatu Svet Evakuirali celoten otok

Ognjenik, ki je sicer miroval več kot 50 let, je v soboto izbruhnil že drugič ta teden. Prvič po uničujočem izbruhu leta 1963, v katerem je umrlo 1200 ljudi, se je prebudil v torek.

Indonezijske oblasti so zaradi povečanja aktivnosti ognjenika sicer izdale opozorilo najvišje stopnje že 22. septembra, v strahu pred izbruhom pa je takrat domove zapustilo več kot 130.000 ljudi. V minulem mesecu so oblasti stopnjo nevarnosti zmanjšale za eno stopnjo, vendar se na svoje domove po navedbah Nugroha še vedno ni vrnilo okoli 25.000 prebivalcev.

krater Solfatara Svet Družina padla v vulkan. Trije mrtvi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.