Svet
19909 ogledov

Zaradi netočne vremenske napovedi odpustili glavna meteorologa

Meteorolog poudarja, da bi do močnejših neurij s točo lahko prišlo predvsem v če Žurnal24 main
Madžarska vlada je zaradi netočne vremenske napovedi odpustila glavna meteorologa.

Odpoved sta dobila dva dni po tem, ko so zaradi napovedanega slabega vremena oziroma neviht in močnega vetra prestavili velik ognjemet ob madžarskem državnem prazniku. Vreme jo je meteorologom zagodlo, saj napovedanih neviht in močnega vetra ni bilo. 

Minister za inovacije in tehnologijo Laszlo Palkovics, v čigar pristojnost spada državna meteorološka agencija, je vodjo agencije Kornelijo Radics in njenega namestnika Gyulo Horvatha razrešil s položajev, so v ponedeljek sporočili z ministrstva, ki pa ni podalo pojasnila.

Odločitev ministra so sporočili dan po tem, ko so madžarski provladni mediji kritizirali meteorološko agencijo, ki je napovedala nevihte in močne sunke vetra, zaradi česar je bil ognjemet v soboto odpovedan. Spletni časnik Origo je zapisal, da je agencija podala zavajajoče informacije o obsegu slabega vremena, kar je zavedlo operativno skupino, odgovorno za varnost.

Madžarska meteorološka agencija se je v nedeljo za napačno vremensko napoved sicer opravičila in navedla "dejavnik negotovosti, ki je neločljivo povezan s stroko", poroča AFP.

Ognjemet, ki ga je madžarska vlada napovedovala kot največjega v Evropi in s katerim naj bi počastili madžarski državni praznik, so prestavili na konec tega tedna.

Opozicija je sicer že pred tem pozvala k njegovi odpovedi in ga označila za nekoristno zapravljanje denarja v času, ko se država sooča z gospodarskimi težavami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Kmodri 11:39 23.avgust 2022.

    Hja, napovedovanja vremena na terenu kot je Slovenija ni enostavno. Lahko pa bi ARSO izboljšal svoj model in postavil več vremenskih točk.

  • bobubob 11:33 23.avgust 2022.

    Odpustiti bi morali vsakogar, ki nekritično bleja o podnebnih spremembah - nima pa ja*jc, da bi pokazal na nenavadne vremenske pojave, ki so plod delovanja 'stroke'. Stroka je v današnjem času namreč veda o zlorabi znanosti.

  • Pepe007 10:39 23.avgust 2022.

    Vreme je hotelo sodelovati po scenariju za ognjemet, pa meteorologi niso pustili :). Grozno.