Svet
1802 ogledov

Zaradi širjenja virusa napovedujejo razglasitev izrednih razmer

Češka covid-19 koronavirus Epa
Na Češkem in Slovaškem, kjer število novih okužb s koronavirusom strmo narašča, bodo v boju proti pandemiji covida-19 v sredo razglasili izredne razmere, sta v ponedeljek sporočila češki in slovaški premier, Andrej Babiš in Igor Matovič.

Češki premier Andrej Babiš pričakuje, da bo odločitev vlada sprejela v sredo na izredni seji. Podrobnosti o omejitvah, ki jih bo v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa sprejela vlada, ni razkril.

Češka, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, je v zadnjih dneh zabeležila rekordno rast okužb z novim koronavirusom. Doslej se je okužilo 65.313 ljudi, zaradi covida-19 je umrlo 615 bolnikov.

Razmere zahtevajo "zelo drzne odločitve"

Na Slovaškem se je zaradi naraščanja števila novih okužb s koronavirusom v ponedeljek skupina za krizno upravljanje odločila, da v državi ponovno razglasi izredno stanje, je v ponedeljek zvečer v Bratislavi sporočil glavni slovaški epidemiolog Jan Mikas.

Slovaški premier Igor Matovič je po sestanku te skupine dejal, da so razmere v državi "izredno resne" in zahtevajo "zelo drzne odločitve". Slovaška vlada naj bi ukrep potrdila v sredo, to pa bo drugič, da bo v boju proti pandemiji razglasila izredno stanje.

Covid-19, testiranje Svet Na svetu več kot milijon smrtnih žrtev covida-19

V skladu z novimi omejitvami, ki bodo začele veljati v četrtek, naj bi na Slovaškem s četrtkom prepovedali vse športne in kulturne dogodke ter bogoslužja. Poroke in pogrebi bodo dovoljeni samo, če bodo udeleženci predložili negativni test na okužbo s koronavirusom, poroča AFP.

Restavracije, bari in kavarne se bodo morali zapreti ob 22. uri, vsi, ki niso člani istega gospodinjstva, pa bodo morali zunaj nositi maske, če ne bodo mogli zagotoviti dvometrske medsebojne razdalje. Na Slovaškem so maske sicer že zdaj obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih.

Na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, so doslej potrdili 9343 okužb s koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 44 ljudi.

Koronavirus, Brazilija Resno? Zdravje Več kot 80 odstotkov jih ne spoštuje ukrepov, ne znajo našteti simptomov

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice