Svet
13 ogledov

Zaupnica novi grški vladi

Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso. EPA
Grška vlada dobila zaupnico. Barroso opozarja, da je območje evra pred sistemsko krizo, gospodarska rast pa se je ustavila.

Grški parlament je danes pričakovano z večino glasov izglasoval zaupnico novi vladi finančnega strokovnjaka Lukasa Papademosa. Za je glasovalo 255 od 300 poslancev, 38 jih je bilo proti. Pred glasovanjem je Papademos izrazil optimizem, da bo območje evra preseglo krizo kljub razhajanjem med državami.

"Vstopamo v kritično fazo"

Območje evra je vstopilo v kritično fazo finančne krize, na katero ne bo odporno nobeno gospodarstvo znotraj sedemnajsterice. "Soočamo se s pravo sistemsko krizo, ki zahteva še večjo predanost vseh in ki bi lahko zahtevala dodatne in zelo pomembne ukrepe," je dejal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. "Evro ne bo postal močnejši z razdelitvijo Evropske unije."

Evropska unija bo morala uvesti spremembe, kljub nasprotovanju držav, ki niso članice evroobmočja, je poudaril Barroso. V prihodnje bo treba budneje nadzorovati proračune držav članic.

Za prihodnji dve leti Barroso napoveduje zelo nizko gospodarsko rast in desetodstotno stopnjo brezposelnosti. Gospodarska rast je bila v tretjem četrtletju za 0,2 odstotka višja kot v drugem četrtletju, kar po mnenju ekonomistov zagotovo pomeni nastop nove recesije.

Francoski finančni minister François Baroin je medtem dejal, da je Francija pred obdobjem upočasnjene gospodarske rasti in ne recesije. Zatrdil je, da Francija dela vse, da bi ostala na trenutnem stanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.