Svet
1245 ogledov

Že tretji bombni preplah na srbskem letalu do Moskve

Air Serbia Epa
Vse prijave so bile podane v zadnjem tednu dni. Beograd ostaja redka povezava Rusije z Evropo.

Današnje sporočilo o domnevni bombi na letalu Air Serbia so pristojni prejeli še pred odhodom na let JU 652, ki je bil predviden ob 14.30. Na uradnem portalu letališča Nikole Tesle je objavljena informacija, da let zamuja.

Že tretjič v zadnjih petih dneh je bila podana prijava o bombi na letu iz Beograda do Moskve. Beograjski mediji pišejo, da prijave povzročajo škodo in da osebe, ki stojijo za tem, "vodijo posebno vojno" proti državnemu prevozniku.

Prvo sporočilo je bilo po elektronski pošti poslano prejšnji petek, drugo v ponedeljek, obe pa sta se po varnostnem pregledu izkazali za lažni. Beograjski portal Večerne novosti piše, da je današnja prijava prispela po elektronski pošti iz Ukrajine.

Novica, da je letalo družbe Air Serbia prejšnji petek zaradi preplaha ostalo prizemljeno, je Ukrajino še dodatno spodbudila h kritikam Srbije glede dobičkarstva, saj je Beograd podvojil število letov v Moskvo v času, ko so proti Rusiji v veljavi strogi ekonomski in politični ukrepi zahodnih držav. Beograd ostaja ena redkih točk, ki še povezuje Evropo in Rusijo. Nad zračnim prostorom držav članic Evropske unije namreč velja prepoved preletov za ruska letala.

Air Serbia Vojna Svet "Srbija služi na krvi Ukrajincev"

Srbija sankcij proti Rusiji ne namerava sprejeti

Namestnica ukrajinskega zunanjega ministra Emine Dzheppar je v luči povečanja števila letalskih povezav med destinacijama na Twitterju pred dnevi zapisala, da Srbija služi na krvavi način.

Da Srbija ne namerava podpreti sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, je v nedeljo potrdila srbska premierka Ana Brnabić.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v soboto za TV Pink dejal, da je Srbija pripravljena vrniti število letov v Moskvo na raven pred uvedenimi sankcijami, torej enkrat dnevno, ko bodo vse vnaprej kupljene vozovnice izkoriščene. Obenem se je spraševal, zakaj enakih kritik niso deležne zalivske države s številčnejšimi leti ter prevoznik Turkish Airways.

Zaradi tovrstnega odnosa do Rusov je v skupini evropskih poslancev Renew Europe vzniknila pobuda za sankcije proti balkanski državi. Predlagajo, da se jim zamrzne finančna pomoč in prekinitev pogajanj za vstop v Evropsko Unijo. Estonski evropski poslanec Urmas Paet je ob tem zapisal, da ''Air Serbia predstavlja Rusiji okno v Evropo''.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • klemenmo 14:29 16.marec 2022.

    eden od načinov kako preprečiti polete v Rusijo...

  • h4ck3r 14:05 16.marec 2022.

    Torej Turčija je lahko izjema, ker pač si je nobeden ne upa vznemirjati, Srbija pa kot nepomemben igralec mora slepo slediti pogledom zahoda v zameno za? Prst v r...? Še ko si želi malo izboljšati gospodarstvo, jo blokirajo...čakaj zakaj že? ...prikaži več Pa nikakor ne podpiram Srbije in stališč, ki so v 90% zgrešena ampak, to izsiljevanje v imenu "demokracije" pa gre že malo predaleč...