Svet
12909 ogledov

Zelenski izgubil živce in napadel bolgarskega predsednika

Volodimir Zelenski Reševalni pas/Twitter
Ukrajinski predsednik se mudi na krajši evropski turneji, s katero želi okrepiti podporo ukrajinskim prizadevanjem v vojni in za vstop v Nato pred vrhom zavezništva, ki bo prihodnji teden potekal v litovski prestolnici Vilni.

Včeraj se je Volodimir Zelenski mudil v Sofiji, kjer se je sestal z bolgarskim kolegom Rumenom Radevom. Trenutek pred kamerami je izkoristil za verbalni napad nanj; kritiziral ga je zaradi njegovega nasprotovanja dodatnemu oboroževanju ukrajinskih sil, poroča Politico.

Zbegani bolgarski predsednik, vidno presenečen nad ogorčenjem Zelenskega, je snemalce prosil, naj zapustijo prostor v predsedniški palači, kjer so snemali srečanje. Srečanje z Radevom, nekdanjim poveljnikom zračnih sil, ki je bolj proruski in zadržan do Nata, je potekalo celo slabše od pričakovanj. 

Predlogi za diplomatsko rešitev zavrnjeni

Ukrajinska delegacija je sedela kamnitih obrazov, občasno delala grimase in si delala zapiske, poroča Politico. Radev jim je skušal razložiti svoje stališče, da ni vojaške rešitve in da "vedno več orožja ne bo rešilo" problema. 

Zelenski mu je odgovoril: "Bog ne daj, da bi se vam zgodila tragedija in bili ste na mojem mestu. In če ljudje s skupnimi vrednotami ne bi pomagali, kaj bi naredili? Rekli bi: 'Putin, prosim, zgrabi bolgarsko ozemlje?'" je vprašal ukrajinski voditelj.

"Ne, kot pravi predsednik sem prepričan, da ne bi ogrozil svoje neodvisnosti. Vaša pravica je, da ne podprete pomoči Ukrajini. Ampak res bi rad, da me prav razumete," je nadaljeval. Med nastopom Zelenskega je bolgarski predsednik skoraj ves čas gledal v papirje z zapiski.

Poleg tega je Zelenski kritiziral Radeva, ker je invazijo večinoma opisoval kot "konflikt" in ne kot vojno, zavrnil pa je tudi njegove predloge za diplomatsko rešitev in poudaril, da je Kremelj sprožil "uničevalno vojno proti Ukrajincem, ne proti drugim državam".

V Pragi bolj umirjeno 

Zelenski se je včeraj mudil tudi v Pragi, kjer je po srečanju s češkim predsednikom Petrom Pavlom dejal, da Ukrajina na vrhu Nata prihodnji teden želi dobiti jasen signal o povabilu v zavezništvo. 

Hkrati je ukrajinski predsednik priznal, da do tega vprašanja v nekaterih državah obstaja odpor in da se določeni narodi v Evropi še vedno ozirajo k Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češki predsednik in nekdanji general Nata Petr Pavel je po srečanju z Zelenskim dejal, da bi morala Ukrajina takoj po koncu vojne začeti pogajanja za vstop v zavezništvo. Dejal je, da je to pomembno tudi za varnost Češke, ki se bo po njegovih besedah zavzela tudi za hiter začetek pristopnih pogajanj za članstvo Ukrajine v EU.

Ob tem je pozdravil prizadevanja ukrajinske vojske na fronti v boju proti ruskim silam in dejal, da je Ukrajina "ne le začela protiofenzivo, ampak tudi pokazala, da Rusija ni tako močna, kot se je poskušala prikazati", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na pogovore še v Istanbul

Danes je Zelenski odletel v Istanbul, kjer je predvideno srečanje s turškim predsednikom Erdoganom. Zelenski in Erdogan naj bi se poleg prihajajočega vrha Nata v pogovorih, ki sovpadajo s petstotim dnem od začetka ruske invazije na Ukrajino, osredotočila tudi na iztekajoči se dogovor o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, pri sklenitvi katerega je posredovala Turčija.

Volodimir Zelenski Video Svet Predsednik Zelenski premierju Golobu: "Robert ..." jedrska elektrarna Zaporožje Teroristični napad Svet Zelenski: Rusija načrtuje napad na nuklearko v Zaporožju

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 89
  • kapibara1 07:31 09.julij 2023.

    Mater je pa hiter kot Evstahije brzić.. še včeraj s eje po Kačjem otoku sprehajal..

  • 515b8e52bfc9c974c8421f6b74ddc80d98b3412a 23:43 07.julij 2023.

    Ce hoces vojno dobiti moras poslati svojo vojsko v akcijo. To, kar pocnejo sedaj je navaden scam in nic drugega. Tolcejo se okoli tega Bakhmuta, kot je zgrajen na zlatu in dijamantih. Ukrajina od leta 2014 naprej raste nekje 0.2% ...prikaži več na leto. Ena najbogatejsih drzav na Svetu z svojo ekonomijo ne spadajo v vrh Afriskih drzav. Rastejo pocasneje, kot Somalija. Se res nobeden ne vprasa kaj je narobe v tej drzavi!

  • Burja 20:55 07.julij 2023.

    Mama mia! Danes je četica zadovoljna, kajti všečki na njihove komentarje dosegajo rekordne številke.Ne glede, tudi v bodoče bo morala znanost razvozlati enigmo na neomajno lojalnost sistemu, no tokrat ga imenujemo putinizem.