Svet
20275 ogledov

Zelenski napoveduje vojno na Balkanu. "Verjemite, imam informacije"

Volodimir Zelenski Epa
Ukrajinski predsednik trdi, da ima informacije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pravi, da bi moral biti svet bolj pozoren na razmere na Balkanu, saj po njegovih besedah ​​obstajajo informacije, da Rusija namerava začeti vojno, da bi tako preusmerila pozornost od Ukrajine.

"Danes vsi razpravljajo o krizi na Bližnjem vzhodu. Ampak to ni včerajšnji problem. In niti ne predvčerajšnji. Vsi vedo za ta stalni konflikt in stalno vojno, ampak nihče noče tega končati. To je eksplozija. Na Bližnjem vzhodu za tem stoji Rusija, tako smo prepričani, in sicer s svojim zaveznikom Iranom," je dejal Zelenski.

"Bodite pozorni na Balkan. Verjemite mi, dobivamo informacije. Rusija ima dolgoročni načrt: Bližnji vzhod, naslednja motnja pa bo Balkan. Če partnerji zdaj ne storijo ničesar, bodo spet eksplozije. Rusija bo poskrbela, da bo ena balkanska država šla v vojno z drugo," je dejal Zelenski.

Opozoril je tudi na razmere v Moldaviji. "Rusi želijo pokazati, da je z volitvami v Moldaviji nekaj narobe. Razglasiti volitve za neustavne. Ponovno zrušiti sedanjo vlado, ki je proevropska," pravi Zelenski.

Obljuba pomoči Velike Britanije

Kijev je medtem danes nenapovedano obiskal novi britanski zunanji minister David Cameron. Ob srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je Ukrajini obljubil nadaljnjo podporo Velike Britanije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še naprej vam bomo nudili moralno, diplomatsko in gospodarsko podporo, predvsem pa vojaško podporo, ki jo boste potrebovali, ne le letos in prihodnje leto, temveč dokler bo potrebno," je poudaril Cameron na srečanju z Zelenskim.

Ukrajinski predsednik pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da sta se pogovarjala o dobavi orožja za ukrajinske sile, krepitvi zračne obrambe ter zaščiti civilistov in kritične infrastrukture.

Cameron, ki ga je premier Rishi Sunak na položaj imenoval v ponedeljek, je v Kijevu na svojem prvem obisku kot zunanji minister Združenega kraljestva, ki je od začetka ruske invazije trdna vojaška in politična zaveznica Ukrajine. "Želel sem, da bi bil to moj prvi obisk. Občudujem moč in odločnost ukrajinskega ljudstva," je pojasnil.

Ursula von der Leyen in Volodomir Zelenski Svet Von der Leyen Ukrajincem: "Dosegli ste odličen napredek" Gaza izraelska vojska Svet Svet Izraelski politik zagrozil Putinu Vladimir Putin Svet Svet Putinova želja se uresničuje. Američani v ta korak.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • jezero 07:35 20.november 2023.

    Zelenski je dobre volje. Milijarde mu padajo z neba.Zmanjkuje mu le Ukrajincev, ki bi se še borili za te milijarde.

  • peter25 10:28 19.november 2023.

    Prodajate to Ukrajinio, kot nenkaksen vzor. Skoraj 20 milijonov Ukrajincev je pobegnilo ven. Ne pred Rusi ampak pred pokvarjenim oligarskim sistemov, kjer imajo v rokah vse le izbranci. Britanc obljublja denar, ki ne bo prisel iz njegovega zepa. Prav nasprotno, ...prikaži več preko provizij si bodo svoje zepe lepo napolnili. V drzavi vse vecja beda. Na YouTube ima Ed Stafford dokumentarce o bedi in siromastvu v Veliki Britaniji. Vredno ogleda, ker je realen prikaz zahodnega kapitalizma.

  • janči 12:26 18.november 2023.

    Brezveze, samo pozornost išče kot majhen otrok.