Svet
2259 ogledov

Zelenski o ubitih otrocih

Ukrajina vojna Epa
Ukrajinski predsednik tudi o otroških žrtvah.

Od začetka ruske invazije je bilo ubitih 97 ukrajinskih otrok, je danes v video nagovoru kanadskega parlamenta dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in zaveznike ponovno prosil, naj "razširijo" svojo podporo Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je rusko vojsko obtožil, da uničuje vse, vključno s spominskimi kompleksi, šolami, bolnišnicami in stanovanjskimi soseskami. "Ne zahtevamo veliko. Prosimo za pravico, za resnično podporo, ki nam bo pomagala, da bomo zmagali, se branili in reševali življenja," je dejal in požel stoječe ovacije kanadskih poslancev.

Kanadski premier Justin Trudeau je pred tem napovedal sankcije proti še 15 Rusom, vključno s pripadniki "vladnih in vojaških elit, ki so vpletene v to nezakonito vojno".

Skrbi glede kemičnega orožja 

Nato je medtem izrazil skrbi, da bi lahko Rusija na podlagi izmišljenih informacij v Ukrajini uporabila kemično orožje, je danes dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. V odzivu na rusko agresijo je v pripravljenosti na stotisoče zavezniških sil, je opozoril in dodal, da bo napad na eno članico naletel na odločen odgovor celotnega zavezništva.

Stoltenberg je na današnji novinarski konferenci opozoril na laži, ki jih že mesece širi Rusija. Med drugim, da niso načrtovali invazije na Ukrajino in da ščitijo civiliste, a jih v resnici ubijajo. "Mesece smo razkrivali dolg seznam ruskih laži," je dejal. Rusija po njegovih besedah sedaj navaja "absurdne trditve" glede laboratorijev za biološko in kemično orožje, kar je še ena laž. "Skrbi nas, da bi Moskva lahko izvedla operacijo pod lažnimi obtožbami, ki bi lahko vključevala kemično orožje," je opozoril.

Vsakršna uporaba kemičnega orožja bi bila kršitev mednarodnega prava in je nesprejemljiva, je opozoril Stoltenberg in Rusijo pozval, naj tega ne stori. Če bo Rusija uporabila kemično orožje, bo cena za to zelo visoka, je bil jasen prvi mož zavezništva.

FC Desna Černigiv Foto Šport To je po napadu ostalo od ukrajinskega stadiona Ukrajina Kijev vojna Svet Vojna v Ukrajini: "Konec najkasneje v začetku maja"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Dusan12 21:45 15.marec 2022.

    General Žukov je leta 45 rekel v Berlinu: mi smo rešili Europo fašizma, a to nam ne bo nikoli oprostiila.

  • gilgant 21:31 15.marec 2022.

    zadrogerani nato plačanec ma zeeeeloooo krvave roke pri tem!!!...overdose bo kmal naredu,NATO bo samo obrnu hrbet--cilj dosežen,,idemodalje

  • srecko53 21:03 15.marec 2022.

    kaj pa zelenski pravi o ulici angelov