Svet
2051 ogledov

Zelenski s to potezo razjezil Kremelj

Volodimir Zelenski Epa Volodimir Zelenski.
Ukrajinski predsednik Zelenski se je iz Turčije vrnil s poveljniki obrambe Azovstala.

Volodimir Zelenski se je v soboto iz vrnil iz Turčije, kjer se je v Istanbulu sestal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Domov pa se je vrnil s petimi poveljniki obrambe jeklarne Azovstal v Mariupolju. 

Na fotografiji z letala, ki jo je prek Telegrama objavil Zelenski, je videti tri poveljnike ultra nacionalističnega regimenta Azov in poveljnika dveh brigad vojske oz. nacionalne garde.

Peterico so ruske sile zajele ob padcu jeklarne Azovstal po večmesečnem obleganju. Zadnji ukrajinski vojaki so pristaniško mesto v regiji Doneck zapustili maja lani.

jeklarna Azovstal evakuacija ukrajinskih borcev | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusija trdi, da gre za kršitev dogovora

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v soboto bil kritičen do izpustitve nekdanjih vojnih ujetnikov, kar je označil za neposredno kršitev dogovora s strani Turčije in Ukrajine. Moskva naj bi sprva razmišljala o sojenju pripadnikom regimenta Azov, a nato pristala na njihovo deportacijo v Turčijo.

Gre za vojaško enoto, ki so jo Rusi vztrajno označevali kot neonacistično, kot takšna pa je igrala ključno vlogo pri upravičevanju ruskega napada na Ukrajino. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč ob napovedi invazije na Ukrajino napad utemeljil z besedami, da želi doseči njeno denacifikacijo in demilitarizacijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Kmodri 15:34 11.julij 2023.

    Putler bo na oblasti še vsaj 5 let. Potem ga bo likvidiralo njegovo ljudstvo. Lahko pa se zgodi, da pade po stopnicah!

  • kapljač 21:01 10.julij 2023.

    Naslednjič biti maj milosten , če se ne držijo dogovorov

  • Pišmevuh 21:35 09.julij 2023.

    Sultan je pozabil na ruske sankcije ob sestrelitvi vojaškega letala. Nobena laž ne traja večno, sploh če se pozna na kvaliteti življenja tistih, ki nimajo z ameriško proxy vojno nič. Kokainski nima več občutka. Če ga ne obesijo Ukrajinci, ga bo pa CIA.