Svet
258 ogledov

Zelenski v London

Volodimir Zelenski, Joe in Jill Biden Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo danes obiskal Združeno kraljestvo, so sporočili iz urada britanskega premierja Rishija Sunaka.

Na Downing Streetu so potrdili, da bosta voditelja imela sestanek, Zelenski pa bo nagovoril tudi parlament v Londonu, poroča BBC. V sporočilu za javnost so iz Sunakovega urada potrdili še, da bo Velika Britanija po novem usposabljala tudi ukrajinske pilote bojnih letal in marince.

To bo prvi obisk Zelenskega na Otoku od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

Viri pri EU so za STA v ponedeljek povedali, da naj bi se ukrajinski predsednik udeležil tudi izrednega vrha voditeljev EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi Zelenski nagovoril poslance.

Rusi pripravljajo novo ofenzivo

Rusija se medtem verjetno pripravlja na novo ofenzivo v Ukrajini, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Pri tem poudarja, da Moskva v prihodnjih tednih ne bo uspela zadostno okrepiti svojih sil, potek vojne pa se ne bo bistveno spremenil. Rusiji namreč trenutno primanjkuje streliva in vojakov, potrebnih za izvedbo uspešne ofenzive.

Tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je nedavno dejal, da Kijev pričakuje novo rusko ofenzivo še ta mesec. "Sanje okupatorjev so razširiti kopenski koridor do Krima. Torej bi lahko nova ofenziva prišla z vzhoda ali juga," je dodal. Opozoril je tudi, da do takrat ne bo prispela vsa obljubljena zahodna oborožitev, vendar ima Ukrajina dovolj rezerv, da omeji ruske napade, poroča BBC.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem v ponedeljek v govoru v Generalni skupščini opozoril, da obstaja velika verjetnost, da se bo konflikt v Ukrajini zaostril in razširil. "Obeti za mir se še naprej zmanjšujejo. Možnosti za nadaljnje zaostrovanje in prelivanje krvi pa se povečujejo," je dodal.

ljudje Svet Svet Na tisoče Rusov v Beogradu. To sporočajo Putinu. Ukrajina vojak Svet Svet Neverjetna Putinova poteza v Ukrajini, ki se tiče žensk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • jezero 07:27 09.februar 2023.

    EU in Nemčija lepo propadajo pod taktirko Amerike oz. njihovega hlapca Zelenskega! Koliko milijard si je ta fičfirič že prisvolil?

  • LukaMB 20:30 08.februar 2023.

    poroča big-black-cock

  • Avatar pantani
    pantani 19:52 08.februar 2023.

    Mal že umikajo zelenskega da ne bo sumljivo ko bo zadnjič potoval iz Ukr.!!!