Svet
8773 ogledov

Na tisoče Rusov v Beogradu. To sporočajo Putinu.

ljudje Profimedia
Prebegli Rusi. V srbski prestolnici jih je okrog 200 tisoč.

V zadnjem letu je okrog 200 tisoč Rusov prebegnilo iz matične domovine v Srbijo, državo, ki je obdržala tesne vezi z Moskvo, čeprav je v nekem trenutku obsodila njeno vojaško posredovanje v Ukrajini, poroča agecija AP. 

Ta poroča, da je Srbija najtesnejša evropska zaveznica Moskve, z zgodovinskimi, verskimi in kulturnimi povezavami ter političnim vplivom iz Kremlja. Rusija podpira Srbijo glede vprašanja Kosova, ki je ob podpori zahoda razglasilo neodvisnost leta 2008. AP pri tem najvaja, da je Srbija zavrnila uvesti sankcije zoper Rusijo. Čeprav jih je predsednik Alesandar Vučić prejšnji teden omenil, a pri tem izpostavil, da jim osebno nasprotuje. 

Za agencijo AP je ena izmed prebeglih Rusinj v Srbiji, Anastasija Demidova, ki je pred tremi meseci iz Moskve pripotovala v Beograd povedala, da jih v Srbiji ne obravnavajo sovražno. Je le ena izmed 200 tisoč Rusov, ki iščejo novo življenje v prijateljski državi. 

"Obravnavajo nas prijateljsko, kar veliko pomeni. Pogovarjala sem se s številnimi Srbi in drugimi tujci tu. Ko me vprašajo, kaj tu počnem, povem, da smo tudi mi proti Putinu in za demokratično Rusijo. Očitno smo proti vojni v Ukrajini." 

Nekateri se s pobegom izognejo tudi vojaškemu vpoklicu, pobegnejo, ker so jim sanakcije zoper Rusijo ohromile poslovanje ali so izgubili delo. S svojo domovino sicer ohranjano vezi, ki vključujejo tudi finančno pomoč. Kot pojasnjuje agencija AP ti Rusi za razliko od svojih predhodnikov z začetka 20. stoletja ne morejo naprej na zahod zaradi sankcij, za potovanja v bogatejše države Evrope še vedno potrebujejo vizo. 

"Niso sami izbrali Srbijo, prišli so, ker je to edina država, ki jih v danem trenutku sprejme," je pri tem za AP poudaril zgodovinar Aleksej Timofejev. 

 

Ukrajina vojak Svet Svet Neverjetna Putinova poteza v Ukrajini, ki se tiče žensk Vladimir Putin Šef vohunov Svet Kaj se dogaja s Putinom Aleksandar Vučić Svet Svet Vučić najavil sankcije proti Rusiji. Takšen je odziv Kremlja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 65
  • Avatar Andrej42
    Andrej42 18:48 06.februar 2023.

    Jaz sporočam gospodu Putinu, naj čim prej uniči vse Ukro-fašiste in zahodne plačance, ki naj se čim prej poberejo iz Ukrajine, po možnosti v krstah. Naj živi RUSIJA in predsednik Putin.

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 18:46 06.februar 2023.

    Po uradnih podatkih je iz Ukrajine pobegnilo 10 milijonov Ukrajincev... ampak to seveda Žurnal ne zanima. Zadnje čase Poljaki zelo bežijo, ker se bolijo vpoklica., ampak Žurnal tega tudi ne zanima :) :) :)

  • janči 15:32 06.februar 2023.

    Žurnalovci, kar nekam tja v tri dni pišete in potem ni čudno, če so tudi komentarji brez glave in repa.