Svet
3487 ogledov

Žena oglobljena, ker je brala moževa sporočila

računalnik, elektronska pošta Jaka Dimc
Plačati morala nekaj tisočakov kazni.

Neimenovano Švicarko je sodišče oglobilo, ker je brala moževa elektronska sporočila, ki so bila na njegovem računu zaščitena z geslom. Spoznali so jo za krivo nepooblaščenega vdora v moževe podatke. 

Ženska je pregledala moževo pošto na računalniku, ki si ga zakonca delita in na katerem imata ustvarjena ločena uporabniška profila. Zakonca sta poznala številna gesla drugega zakonca, ki sta ju imela napisana poleg računalnika, je poročal Aargauer Zeitung. 

Žena je na sodišču trdila, da je imel mož več izvenzakonskih razmerij. Ko ga je s tem soočila, se je hitro odselil iz njunega skupnega stanovanja. 

Naložili so ji denarno globo

Zaradi namernega in ponavljajočega se vdiranja v moževo elektronsko pošto, s katere je prenašala dokumente, ki niso bili namenjeni njej, jo je sodišče spoznalo za krivo. Naložili so ji denarno globo v višini nekaj več kot 7.500 evrov, ki ji je ne bi bilo treba plačati, če v naslednjih dveh dneh ne naredi nobenega prekrška. Plačati pa je morala nekaj več kot 2.700 evrov policijskih stroškov. 

S pritožbo obramba ni uspela v celoti. Trdili so namreč, da tehnično gledano ni vdrla v njegov elektronski predal, ker je poznala geslo. Njeno obrambo je pokopala zgodovina iskanja na računalniku. Na spletu je namreč iskala odgovor na vprašanje, ali je nezakonito dostopati do elektronskega poštnega predala nekoga drugega. Sodišče je nato znižalo višino denarne globe na nekaj manj kot tisoč evrov. 

Švicarski zakonik pravi, da je branje podatkov druge osebe, ki so zaščiteni z geslom, nezakonito. Zagrožena je kazen do treh let zapora. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.