Svet
1363 ogledov

Ženskama, islamistkama, obsodba zaradi Notre Dame

Požar Notre Dame Epa
Napad sta načrtovali do potankosti.

Francosko sodišče je obsodilo dve ženski, povezani z islamskimi skrajneži. Leta 2016 sta načrtovali napad z avtomobilom - bombo pred pariško katedralo Notre - Dame, poročajo francoski mediji.

Ena obsojena je vplivala na drugo preko spleta, kjer se je predsavljala kot islamski skrajnež, ki se je vrnil iz Sirije in ki išče ženo. Ženski sta se nato spoprijateljili. Njune načrte je prekrižala policija, ki je v bližini pariške katedrale odkrila Peugeot 607 brez registrskih oznak, v njem pa sedem plinskih bomb in bencin.

Preiskava je pokazala, da gre za načrt napada. Prstni odtisi iz avtomobila so preiskovalce privedli do Ines Madani in Ornelle Gilligmann. Pred napadom sta ženski posneli video, v katerem sta prevzeli odgovornost za napad. Posnetek sta poslali Rachidu Kassimu, francoskemu članu Islamske države.

Sodišče je Madanijevo, ki se je na spletu predstavljala kot džihadist, obsodilo na 30 let zapora, Gilligmannovo, sicer mamo treh otrok, na 25 let. Sodbo so izrekli še dvema ženskama, obe sta dobili kazen zapora v dolžini 20 let. Sodišče je hkrati v odsotnosti peljalo sodni proces tudi zoper omenjenega džihadista Kassima, ki so mu dosodili dosmrtni zapor.

Islamska država Terorizem Svet V Bosno se želi vrniti 500 privržencev Islamske države

Francoska policija | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.