Svet
3059 ogledov

Žensko, ki je umorila pet svoji otrok, evtanazirali

Genevieve Lhermitte Profimedia
V Belgiji so pomagali umreti Genevievi Lhermitte. Leta 2007 je umorila vseh svojih pet otrok.

S pomočjo evtanazije je umrla Genevieve Lhermitte, ena najhujših belgijskih zločink vseh časov. Umrla je 28. februarja, natančno 16 let po zločinu v mestu Nivelles. 28. februarja 2007 je umorila sina in štiri hčerke, stare med tri in 14 let. Takrat si je skušala še sama vzeti življenje, a ji ni uspelo. Na koncu je sama poklicala reševalce.

Tragedija in nato proces proti Lhermittovi sta pretresla državo. Njeni odvetniki so trdili, da je neprištevna, vendar jo je sodišče vseeno spoznalo za krivo in ji dosodilo dosmrtni zapor.  

Na koncu se je odločila umreti s pomočjo evtanazije, ki jo belgijska zakonodaja dovoljuje v primeru, da nekdo trpi zaradi "neznosnih" fizičnih ali tudi psihičnih bolečin. Lhermittova je skozi postopek odobritve morala večkrat dokazati, da se za smrt odloča pri polni zavesti in da ne more več nositi teže svojih dejanj, poroča BBC. Da je umrla prav na obletnico pokola lastnih otrok, je po mnenju ene od psihologinj mogoče pripisati njeni želji, da simbolično konča, kar je takrat začela. 

Genevieve Lhermitte | Avtor: Profimedia Na fotografiji prizor na pogrebnih slovesnostih za umorjenimi petimi otroki Lhermittove. Profimedia

Velik porast smrti s pomočjo

Evtanazija je v Belgiji zelo razširjena. Lani je z njeno pomočjo umrlo kar 2.966 oseb, kar je 10-odstotna rast v primerjavi z letom prej. Najpogostejši razlog za odločitev za evtanazijo so rakava obolenja, vendar pa strokovnjaki ugotavljajo, da je v 75 odstotkih primerov poleg fizičnega prisotno tudi psihično trpljenje.

Od leta 2014 v Belgiji dovolijo tudi evtanazijo otrok, če so neozdravljivo bolni, močno trpijo in se starši s tem strinjajo.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 1
  • Kmodri 23:59 05.marec 2023.

    Evntanzija je zloraba svetosti življenja!