Svet
2482 ogledov

Zgodilo se je pričakovano, tudi Melania se je oglasila

melania trump Profimedia
Demokrati vložili predlog ustavne obtožbe proti Trumpu. Melania Trump obsodila vdor v ameriški kongres.

Demokrati so v predstavniškem domu ameriškega kongresa uradno sprožili že drugo ustavno obtožnico zoper predsednika ZDA Donalda Trumpa, potem ko so republikanci blokirali resolucijo s pozivom podpredsedniku Miku Penceu in kabinetu, da Trumpa odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi.

Ameriška prva dama Melania Trump je danes po dolgem molku obsodila nasilen vdor podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa v kongres minulo sredo. V svojem prvem odzivu na ta dogodek je dejala, da je razočarana in žalostna.

Obtožbo so vložili pet dni dni nasilnem vdoru v poslopje ameriškega kongresa, Trumpu očitajo očitajo hujskanje k vstaji in spodbujanje k nasilju.

 | Avtor: Epa Epa
Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je najprej hotela po hitrem postopku glasovati o resoluciji, ki bi Pencea in kabinet pozvala k odstavitvi Turmpa po ustavnem amandmaju, ki to omogoča, če predsednika razglasijo za opravilno nesposobnega. Republikanci so to blokirali in demokrati so nemudoma vložili že pripravljeno ustavno obtožbo, ki zajema le eno točko kaznivega dejanja vzpodbujanja k vstaji proti ameriški vladi.

Demokrati bodo dali v torek ponovno na glasovanje resolucijo s pozivom Penceu in kabinetu, naj sprožijo 25. amandma in to po rednem postopku. Republikanska manjšina tega ne bo mogla več blokirati in resolucija bo sprejeta. Pence in ministri Trumpove vlade bodo nato dobili še en dan časa za ukrepanje, za kar ne kažejo nobene volje. Demokrati naj bi potem v sredo dali na glasovanje potrditev ustavne obtožbe.

Prvi predsednik v zgodovini ZDA

Trump bo postal prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama, kar mu je uspelo doseči v le enem štiriletnem mandatu. Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, da mu s preiskavo Josepha Bidna pomaga na volitvah leta 2020. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju.

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega vzpodbujanja podpornikov za napad na ameriški kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Demokrati ustavne obtožbe ne bodo nemudoma posredovali v senat, ker tako ali tako ni časa za sodni proces in odločitev o morebitni odstavitvi Trumpa, ki 20. januarja zapušča položaj zaradi izteka mandata. Malce bodo počakali, da prevzamejo večino v senatu in da se ustoliči Bidnova vlada.

Namen ustavne obtožbe ni več odstavitev Trumpa, temveč da se mu prepreči ponovna kandidatura za predsednika ali katerikoli izvoljeni položaj. V primeru, da bo ustavna obtožba v senatu potrjena, kar je veliko vprašanje, ker je za to potrebna dvotretjinska večina, bo senat glasoval za prepoved Trumpovih političnih kandidatur. Za uspeh te pobude je potem potrebna navadna večina senata.

Oglasila se je prva dama

"Popolnoma obsojam nasilje, ki se je zgodilo na Kapitolu. Nasilje je nesprejemljivo," je Trumpova zapisala v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani Bele hiše.

"Razočarana sem in žalostna zaradi tega, kar se je zgodilo pretekli teden. Sramotno se mi zdi, da so se ob teh tragičnih dogodkih pojavile opolzke govorice, neupravičeni osebni napadi in lažne zavajajoče obtožbe na moj račun," je poudarila.

Dodala je, da je navdihujoče, da se je toliko ljudi udeležilo novembrskih predsedniških volitev, vendar pa se ta strast ne sme spremeniti v nasilje. Zdaj morajo stopiti skupaj, poiskati skupne točke ter biti prijazni in močni ljudje, je pozvala.

Kot je še poudarila, ji je bilo v čast, da je lahko Američanom služila kot prva dama. "Rada bi se zahvalila milijonom Američanov, ki so mojega moža in mene podpirali v zadnjih štirih letih," je zapisala predsednikova soproga slovenskega rodu.

Melania Trump, ki bo Belo hišo zapustila čez manj kot deset dni, se je tako prvič odzvala na nasilni vdor Trumpovih podpornikov v ameriški kongres minulo sredo. Pri tem je bilo poslopje močno poškodovano, v povezavi z vdorom pa je umrlo pet ljudi. Trumpova je tudi izrazila sožalje družinam umrlih.

 

 
 
Komentarjev 2
  • paschtexthat 05:11 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Orto 18:41 11.januar 2021.

    Ponovno je zamudila priložnost, da bi bila tiho !