Svet
2266 ogledov

Živali gostijo 1,7 milijona virusov, ki lahko preskočijo na človeka

Laboratorij v Wuhanu Epa
Virologi se bojijo, da bi se zgodba s covid-19 ponovila še s kakšnim drugim virusom.

Znanstveniki opozarjajo, da živali gostijo skoraj dva milijona virusov, ki imajo potencial, da lahko okužijo tudi človeka.

Dr. Peter Daszak, predsednik EcoHealth Alliance je za britanski Sky News dejal, da bi se morali iz epidemije novega koronavirusa naučiti določenih lekcij, na podlagi katerih bi preprečili morebiten nov izbruh nevarnega virusa. 

Kitajska "ženska netopir" Zdravje Kitajska "ženska netopir" svari: Koronavirus je le vrh ledene gore

Znanstveniki namreč ocenjujejo, da živali gostijo okoli 1,7 milijona neznanih virusov, ki bi lahko v prihodnosti preskočili tudi na človeka. "To je velika grožnja," je dejal Daszak. "Poznamo le nekaj tisoč virusov, velika večina jih čaka."

Sars-Cov-2 naj bi preskočil z netopirjev

Virus Sars-Cov-2, ki povzroča bolezen covid-19 naj bi preskočil z netopirjev na človeka na Kitajskem. Študije ljudi, ki živijo v bližini mest, kjer gnezdijo netopirji, so pokazale, da so virusi, ki jih gostijo netopirji, že v preteklosti okužili tudi ljudi, a se niso naprej širili. 

Koronavirus Strokovnjak Zdravje Miroslav Petrovec pojasnjuje, zakaj pride do težkega poteka

Daszak meni, da bi zato morali preučiti genetske zapise virusov, ki živijo v živalih. Prepričan je, da bi to lahko storili v obdobju desetih let, ter na podlagi raziskav razvili zdravila in cepiva. 

Iz raziskav bi se tudi naučili, kje virusi živijo, in pomagali lokalnim skupnostim, da bi spremenili morebitno tvegano vedenje. 

Svari tudi "ženska netopir" iz Wuhana

Da so virusi, ki jih poznamo, le "vrh ledene gore" je posvarila tudi kitajska virologinja iz Wuhana, ki je poznana kot "ženska netopir".

Miroslav Petrovec Koronavirus Zdravje Miroslav Petrovec pojasnjuje najnovejša dognanja o koronavirusu

Shi Zhengli se v laboratoriju v Wuhanu preučuje koronaviruse pri netopirjih. Mednarodne raziskovalce je pozvala k sodelovanju pri raziskavah virusov, da bi preprečili morebitne podobne izbruhe bolezni, kot je covid-19, ki lahko povzročijo pandemijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • net 11:33 05.junij 2020.

    Ne obstajajo dokazi, da bi virus preskočil iz netopirja na človeka (samo teorije, pa še pri teh je prisoten vmesni prenašalec virusa in prenos ni direkten). Netopirji tudi ne gradijo gnezd in zato ne gnezdijo, ampak si izbirajo že obstoječa ...prikaži več zatočišča katerih s svojo prisotnostjo ne spreminjajo. Preden objavljate novice se malo poučite o temi o kateri pišete.

  • Avatar ovca
    ovca 14:37 03.junij 2020.

    "Virus Sars-Cov-2, ki povzroča bolezen covid-19 naj bi preskočil z netopirjev na človeka na Kitajskem".Naj bi preskočil ima ravno toliko znanstvene podlage kot, naj ne bi, preskočil. Ali lahko držijo jezik za zobmi, dokler niso prepričani, ali je ali ni. ...prikaži več Povzetek: pojma nimajo, sejejo pa paniko.

  • sam50 09:04 03.junij 2020.

    Če te kača piči,se bojiš zvite vrvi,ampak ti znanstveniki vedno zvonijo po toči.....