Zdravje
22548 ogledov

Kitajska "ženska netopir" svari: Koronavirus je le vrh ledene gore

Laboratorij v Wuhanu Epa
Kitajska virologinja Shi Zhengli svari pred novo epidemijo.

Virusi, ki smo jih odkrili sedaj, so "le vrh ledene gore", je za kitajsko državno televizijo povedala Shi Zhengli, virologinja, ki se ukvarja s koronavirusi pri netopirjih. Mednarodne raziskovalce je pozvala k sodelovanju v boju proti boleznim, kot je covid-19, ki lahko povzročijo pandemijo. 

Miroslav Petrovec Koronavirus Zdravje Miroslav Petrovec pojasnjuje najnovejša dognanja o koronavirusu

Shi Zhengli, ki je v javnosti poznana kot "netopir ženska", je namestnica direktorja Inštituta za virologijo v Wuhanu. Poudarila je, da je pri raziskovanju virusov potrebno sodelovanje in transparentnost delovanja znanstvenikov in vlad. 

Laboratorij v Wuhanu | Avtor: Epa Epa

"Obžalovanja vredno je, ko se znanost politizira," je dejala za nacionalno televizijo. "Če želimo zaščititi človeštvo pred ponovnim izbruhom naslednje epidemije, moramo v naprej spoznati te neznane viruse, ki jih v naravi prenašajo divje živali in prepoznati zgodnja opozorila."

Za kitajsko televizijo CGTN je poudarila: "Če jih ne bomo preučevali, obstaja možnost, da pride do ponovnega izbruha."

Koronavirus Strokovnjak Zdravje Miroslav Petrovec pojasnjuje, zakaj pride do težkega poteka

Virus Sars-CoV-2 je okužil več kot 5,4 milijone ljudi po vsem svetu, zaradi covid-19 je umrlo že več kot 345 tisoč oseb. 

Ameriški predsednik Donald Trump je večkrat namignil, a je izbruh koronavirusa povezan z Wuhanskim laboratorijem, kjer Shijeva dela. Kitajska je te obtožbe zavrnila. 

Laboratorij v Wuhanu | Avtor: Epa Epa

Na socialnih omrežjih je Shi zapisala, da "pri svojem življenju priseže", da izbruh pandemije nima ničesar opraviti z njenim laboratorjiem. Genetske značilnosti virusov, ki jih je preučevala, ne sovpadajo s koronavirusi, ki se širijo pri ljudeh. 

V nekem drugem intervjuju z CGTN je direktor Wuhanskega inštituta za virologijo Wang Yanyi dejal, da je ideja, da je virus pobegnil iz laboratorija "popolna izmišlijotina".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • maia 17:17 27.maj 2020.

    Ravno to "preučevanje" v laboratorijih pa je bilo verjetno vzrok katastrofe, kot so na to opozorili mnogi virologi po svetu, med drugim tudi nobelov nagrajenec, znanstvenik Montagner. Ja, ja, zdaj pa naj še naprej vlagamo vsi v nevarna raziskovanja nevarnih ...prikaži več in novih organizmov v kitajskih laboratorijih. A veste kaj je to norost? Da nekaj počneš vedno znova, a pričakuješ drugačen rezultat.