Svet
9 ogledov

Žižek osvojil Wall Street

Slavoj Žižek Žurnal24 main
Svetovno znani slovenski filozof Slavoj Žižek je med včerajšnjim presenetljivim nastopom množici demonstrantov, ki vztrajajo na newyorškem Wall Streetu, položil na srce, naj vztrajajo pri svojem boju, pri tem pa opozoril, da se mora levičarska ideologija otresti nekaterih tabujev.

Pred večstoglavo množico je Žižek po poročanju Observerja govoril kakšno uro, pri tem pa so demonstranti njegova sporočila zaradi pomanjkanja elektronskih naprav predajali naprej kar prek "ljudskega mikrofona" – od ust do ust, tako da so ponavljali stavek za stavkom.

"Vi ste rdeče črnilo!"

V rdeči majici je najprej bral napisan govor, nato pa se je razgovoril in se dotaknil različnih tematik, ki so imele skupni imenovalec v splošni krizi. Pri tem je povedal anekdoto o ruskem disidentu, ki ga pošljejo v gulag v Sibirijo, on pa prijateljem obljubi, da bo zaradi cenzure v pismih vse resnično napisal z modrim, neresnice pa z rdečim črnilom. Prvo pismo je bilo napisano v celoti s črno in je prekipevalo od  hvale razmer in izobilja, ki vlada v taborišču. Na koncu je bilo pripisano: "Le rdečega črnila nam ne dajo."

"Vi ste rdeče črnilo," je Žižek spodbudil množico. "Ne prevzemite se. Karnivali se radi izrodijo," je polagal na srce razigranim protestnikom in jih pozival, naj vztrajajo pri svojem boju, pri tem pa se zavedajo, da bodo bistveni šele dogodki, ki prihajajo.

Opozoril je, da najhujši kapitalizem danes vlada v donedavna komunističnih državah, najbolj očitno na Kitajskem. Po Žižkovih besedah je komunistična revolucija povsem propadla in "smo danes komunisti le tako, da skrbimo za skupno dobro", na primer za podnebje. Dodal je še, da mora levica opustiti nekatere dolgoletne tabuje, kot so trdo delo, disciplina in podrejanje ukazom, če želi doseči zastavljene cilje. Pri tem je omenil tudi potrebo po družinskih vrednotah, kar vse je predvsem v besednjaku desnice.

Komentarjev 3
  • Veteran 22:33 23.april 2012.

    Kar ostani v Ameriki saj tam si eden od mnogih...

  • privat 08:30 16.oktober 2011.

    žižka za premierja...

  • Boštjan Vauhnik 14:26 10.oktober 2011.

    ŠE SINOV NE OBVLADA,OZ.ODOBRAVA NJIHOVA DEJANJA