Svet
7519 ogledov

Zlorabil učenko. Dobila je rekordno odškodnino.

Ivan Baradajs
Najstnica prejela več milijonsko odškodnino.

Nadškofija v Los Angelesu je izplačala osem milijonov najstnici, ki jo je v katoliški šoli učitelj Ivan Baradajs leta 2016 spolno zlorabljal, nato pa še ugrabil, piše New York Times. Primer izpostavlja težavo spolnega nasilja v katoliških institucijah, ki jih storijo zaposleni, ki niso posvečeni.

Odvetnik dekelta Dave Ring je za New York Times povedal, da gre za najvišjo kadarkoli izplačano odškodnino eni osebi s strani nadškofije, ki je sicer za spolne zlorabe v minulih letih plačala nekaj sto milijonov dolarjev.

Tiskovna predstavnica nadškofije sicer ni želela komentirati višino izplačane odškodnine, je pa izpostavila, da se nadškofija zaveda, da je s spolnim nasiljem in zlorabo stori nepopravljiva škoda žrtvi. "Upamo, da bo odškodnina v dotičnem primeru pomagala dekletu, da zaceli svoje rane. Nadškofija se opravičuje za vse, kar se ji je zgodilo."

Z zlorabami je učitelj in športni trener na katoliški šoli začel, ko je imela le 15 let. Pošiljal ji je neprimerna sporočila in fotografije, nato pa jo zlorabil, pri čemer je svoje dejanje posnel. Ko je njegova žena posnetke našla na mobilnem telefonu, je dekle še ugrabil.

Zlorabljal jo je v knjižnici, v športni dvorani in drugih prostorih šole. Krivdo je po prijetju priznal. Trenutno služi triletno zaporno kazen v Nevadi, zatem mu sledi še tri leta zapora v Kaliforniji, piše New York Times, ki dodaja še, da so katoliško šolo glede neprimernega vedenja učitelja opozarjali tako starši kot ostali zaposleni v šoli. Ukrepal ni nihče.  

duhovnik Svet Razkrili 300 predatorskih duhovnikov Zloraba Grozljivo Svet Množične spolne zlorabe otrok. Tokrat ne v cerkvi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Aro 14:54 17.april 2019.

    Ivan baradajs bi bil kamot slovenskega porekla :) ha ha kaki kekci ste tile ki urejate stran...mal se zamislite

  • Bizgec 12:15 17.april 2019.

    Juan Ivan Barajas, ne pa Ivan Baradajs... še kopirat ne znate z interneta.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 11:00 17.april 2019.

    cerku je posiljevalska in lopovska