Svet
2641 ogledov

Razkrili 300 predatorskih duhovnikov

duhovnik Shutterstock
Katoliški škofi v ameriški zvezni državi Teksas so v četrtek objavili imena okoli 300 duhovnikov, ki so bili v tej državi v zadnjih 70 letih obdolženi spolnih napadov.

Gre za novo razkritje v tem velikem škandalu napadov duhovnikov na otroke in prikrivanja teh zločinov, ki je močno zamajal ugled ameriške katoliške Cerkve. V četrtek je sicer odvetniška pisarna razkrila tudi več kot 80 duhovnikov iz Kalifornije, ki so v minulih desetletjih zlorabljali otroke.

Kardinal Daniel DiNardo, ki je tudi nadškof škofije Galveston-Houston, je žrtvam napadov spolnih prestopnikov med duhovniki izrekel opravičilo in izrazil upanje, da bo to pripomoglo k zdravljenju njihovih travm. "Škofi v Teksasu smo se odločili, da razkrijemo imena teh duhovnikov, ker je to prav in pravično, da tako ponudimo pomoč in upanje tistim, ki so bili prizadeti," je sporočil kardinal.

Večina razkritih duhovnikov je sicer že mrtvih ali pa odstranjenih iz duhovniške službe. Odprta sta le še primera proti dvema duhovnikoma v Houstonu, ki naj bi zlorabe zagrešila v zadnjem času. Preiskujejo še enega duhovnika iz škofije v San Antoniu, čigar imena pa niso razkrili.

Pozvali k neodvisnim preiskavam

Škofi skupno 15 teksaških škofij so razkritja "kredibilno obdolženih" predatorskih duhovnikov napovedali oktobra. V združenju žrtev napadov duhovnikov (SNAP) so odločitev tedaj pozdravili, a hkrati pozvali tudi oblasti, da izvedejo neodvisne preiskave.

"Če želijo škofi v Teksasu res obnoviti zaupanje, potem bodo morali dovoliti, da njihove podatke pregledajo tudi neodvisni in primerno usposobljeni strokovnjaki in kriminalisti," so sporočili iz tega združenja.

Nezaupanje v podatke Cerkve je bil tudi motiv omenjene odvetniške pisarne v Kaliforniji, da je preiskavo izvedla tudi sama. V četrtek je odvetnik Mike Reck iz pisarne Jeffa Andersona in partnerji razkril, da je v škofiji San Bernardino v zadnjih 60 letih spolno napadlo otroke najmanj 84 duhovnikov. Škofija pa je v oktobru razkrila le 35 imen. So pa tedaj res zajeli "le" obdobje od leta 1978, ko je bila škofija ustanovljena.

Glede na podatke te odvetniške pisarne je 53 duhovnikov že umrlo, ni pa jasno, kaj se dogaja z ostalimi 31 - ali morda še delajo, so sploh še v državi in morda pod nadzorom oblasti, še poroča AFP.

Ameriški tožilci so sicer že odprli številne primere proti predatorskim duhovnikom v več kot desetih zveznih državah. Tožilstvo v Illinoisu je decembra razkrilo, da so našli še okoli 500 duhovnikov, obdolženih napadov na mladoletnike, ki jih Cerkev pred tem ni razkrila. Avgusta je velika porota v Pensilvaniji razkrila tudi, da je Cerkev več desetletij ščitila več kot 300 pedofilskih duhovnikov, ki naj bi zlorabili preko 1000 otrok.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 11:31 01.februar 2019.

    Kaj si mislijo ti jenkiji ,da si upajo objaviti imena pedofilskih duhovnikov ? RKC je civilizirana družba ,ki varuje ljudi pred satani in neodvisnimi novinarji . Slovenija je civilizirana družba ,kjer je korupcija zapisana v ustavo .