Svet
2467 ogledov

Znan je bogati dogovor, kaj bo dobil Mugabe v zameno za odstop

Robert in Grace Mugabe
Znano je, kaj so morali obljubiti Robertu Mugabeju, da je po 37 letih abdiciral z mesta predsednika Zimbabveja.

93-letni Robert Mugabe, ki je vrsto let kljuboval zunanjim pritiskom in s trdo roko vladal z viri bogati, a vseeno obubožani državi z 80-odstotno brezposelnostjo, je po vojaškem puču, ki ga je blagoslovilo tudi sodišče in domača politika, le sestopil z mesta predsednika države. 

Visoki neimenovani član njegove stranke Zanu-PF pa je sedaj razkril še, kakšna bo cena njegovega odhoda. Samodržec in njegova osovražena žena Grace sta namreč dobila 'zlati stisk rok', saj naj bi po neuradnih podatkih za slovo prejela "najmanj" 10 milijonov dolarjev denarja, polovico od tega takoj. 

Prav tako se staremu Mugabeju, ki je bil eden najstarejših voditeljev na svetu, ni potrebno bati, da bi zaključek življenja preživel po sodnih dvoranah ali celo zaporu, saj bo dobil imuniteto in zagotovilo, da niti proti njemu niti proti njegovi družini vključno z razsipnimi otroki ne bo sprožen noben pravni postopek.

Mugabe Zimbabveju vlada že od leta 1980. Odstop Svet Zimbabvejski predsednik Mugabe odstopil

Mugabe z ženo bo lahko ostal na svojem bogatem posestvu, znanem kot "Modra streha", država pa bo plačevala za zdravstveno nego, varnostno službo in služinčad.

Opozicija je po poročanju The Guardiana že izrazila ostre proteste proti takšnemu dogovoru.

Bo res bolje?

Zimbabve od petka naprej vodi 75-letni Emmerson Mnangagwa, še en veteran osamosvojitvene vojne in dolgoletni Mugabejev zaveznik, ki pa je pred kratkim prišel v njegovo nemilost. Nekateri analitiki so skeptični, da bo Mnangagwa, znan po svoji krutosti in vezah v vojski, prinesel bistveni napredek državi. Kako resno misli, bo znano že na volitvah, ki naj bi jih razpisal prihodnje leto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.