Trajnostno
10316 ogledov

Ali je to možno? Na Gorenjskem drsajo na ... plastiki!

trajnostno drsališče Zavod za šport Jesenice
Gorenjci so svetu predstavili inovativno drsališče.

Narava vse bolj opozarja nase. Zime so vedno bolj mile, kar povzroča preglavice vsem zimskim turističnim ponudnikom. Najkrajšo potegnejo smučišča, ki se že več let neuspešno borijo z naravo. S tem namenom so se nekateri smučarski centri po državi, tudi s pomočjo državnih spodbud v obliki finančnih sredstev, prestrukturirali v gorske centre s celoletno ponudbo. Na ta način njihova uspešnost ne bo odvisna od zimskih pogojev. 

ideja za zabavo Popotnik Tu vse lahko drsate brezplačno

S koncem lanskega leta pa so inovativen odgovor na ne tako svetlo okoljsko prihodnost podali tudi pri Turističnem društvu Gorje, kjer so kupili tri drsališča s trajnostnim ledom iz sintetične mase. Inovativna drsališča so se v letošnji zimski sezoni predstavila v Gorjah, na Bledu in na Jesenicah.

Trajnostno drsališče, ki je plod domačega znanja in razvoja, je povsem varčno in za okolje neškodljivo, saj za delovanje ne potrebuje vode ali elektrike, prav tako ga je možno reciklirati. Njegova največja prednost pa je, da lahko obratuje tudi ob toplejšem vremenu, saj se površina ne tali.

trajnostno drsališče | Avtor: Zavod za šport Jesenice Zavod za šport Jesenice
Na inovativni drsni podlagi, v velikosti 25x12 metrov, lahko obiskovalci drsajo z navadnimi drsalkami. Ni pa dovoljena hoja s čevlji, saj se drsna površina lahko uniči. Na njej prav tako ni dovoljeno igranje hokeja. Drsanje na tej podlagi je priporočljivo za začetnike, ki znanje o drsanju šele pridobivanju, saj je občutek na podlagi drugačen. Bolj "prijeten" pa je tudi morebiten padec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 18:09 23.marec 2024.

    lepo da je drsališče kupljeno z denarjev turističnega društva gorje postavljeno v Gorjah za Gorjane. ampak čisto nič ni pa lepo da je enako drsališče podarjeno od tega kluba blejskim gostincem v gadafijem centru, da si povečujejo zaslužek. lahko bi ...prikaži več ga vsaj dali pred osnovno šolo.

  • Mirkovic 07:30 23.marec 2024.

    Ne vem kaj bluzite z nekimi drsališči, ki so stari že 15 in več let. Res inovacija..ki jo poznajo že vsi le vi očitno ne. Na plastiki se drsa že pol države vi pa ste to nagruntali šele sedaj. Dejansko ...prikaži več so ta drsališča postala aktualna že veliko let nazaj ampak očitno tistih, ki pišejo članke še takrat ni bilo niti na svetu.

Sorodne novice